Tentoonstelling Meer dan Behang prikkelt om in gesprek te gaan over de rol van kunst | Video verslag

Zondag 2 juli opende Kees Ahles, wethouder van cultuur in Almere, de expositie Meer dan Behang in Casa Casla. Onder deze noemer laten kunstenaars van KunstKwartier Almere Haven zien dat kunst meer is dan decoratie door werk te presenteren dat gemaakt is óp behang, ván behang of mét behang. Met als resultaat een make-over van Casa Casla.

Er was veel belangstelling voor de opening. Wethouder Ahles werd rondgeleid langs een zestiental prikkelende kunstwerken die vooral het gesprek over de rol van kunst op gang moeten brengen. Hij sprak zijn enthousiasme uit over het werk van de kunstenaars en bevestigde het belang van kunst en de persoonlijke beleving ervan: “Kunst hoeft ook niet mooi te zijn, het mag zelfs irriteren, het gaat bij kunst om de emotie”, waarmee hij het oogmerk van de expositie onderstreepte. 

Kunst koop je niet op de rol

KunstKwartier Almere Haven: ‘Kunst, goede kunst, verdient een eigen plek en onverdeelde aandacht. Kunst hoeft niet mooi te zijn, kunst moet raken, iets vertellen, ogen openen. Kunst mag vloeken met de gordijnen en voor kunst plaats je geen boekenkast. Het kan hoor, ‘De Nachtwacht’, ‘Het meisje met de parel’  van plint tot plafond op vliesbehang, maar dan hebben we het wel over decoratie, zoals muziek muzak wordt in de super. De expositie ‘Meer dan Behang’ gaat dus over bewustwording. Zoals vlees niet uit de fabriek  komt, melk niet uit een pak, rolt kunst niet van de band of beter gezegd; kunst koop je niet op de rol. Kunst is mensenwerk, kunst heeft een gezicht.’

Nog drie zondagen te zien

De expositie is nog te zien in Casa Casla op 9, 16 en 23 juli van 14.00 tot 17.00 uur. Meewerkende kunstenaars zijn Collin de Bruin, Foktje Doornbos, Jasmine van Essen, Els Franken, Simone Hakhoff, Claudia Kamergorodski, Wilma Klaver, Mannie Krak, Folkje Nawijn, Anke Portier, Paul Roelofs, Bertina Slettenhaar, Evelien Stor, Marja Thijssen, Sietse van der Wal, Godfried Zöllner.

KunstKwartier Almere Haven, een collectief van een twintigtal kunstenaars met diverse disciplines, bestaat sinds 2015 en is opgericht door keramiste/beeldend kunstenaar Marja Thijssen uit Muiderberg.

Video verslagen: ingezonden.

Geschreven door