Vervanging iepen Goudplevierweg en Paradijsvogelweg

De iepen (bomen) aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg worden door de gemeente vervangen. Bomenexperts hebben, na zorgvuldige inspectie en onderzoek, vastgesteld dat de iepen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels. Hierdoor zijn ze vatbaar voor breuk en omvallen.

De bomen kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor weg- en fietspadgebruikers, direct omwonenden en hun eigendommen. Tot onze grote spijt betekent dit dat alle 800 iepen aan de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg uit voorzorg worden vervangen.

Oorzaak

De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het enten. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot latere afstoting. Dit is bij de iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg het geval. De ent-combinaties stoten elkaar na verloop van tijd af. Hierdoor kunnen bomen uiteindelijk omvallen of afbreken op de entplaats. De entplaats zit onder de grond en is daardoor niet zichtbaar. Op het oog lijkt er niets mis met de iepen, maar door dit probleem zijn de afgelopen jaren al verschillende bomen omgewaaid.

Nieuwe bomen

We willen benadrukken dat er nieuwe bomen voor de iepen in de plaats komen, aldus de woordvoerder. Daarnaast voegen we aan de andere kant van waar de bomen nu staan extra groen, water en biodiversiteit toe. Deze plannen worden momenteel uitgewerkt. We gaan ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat iedereen in de toekomst weer van mooie, gezonde bomen kan genieten.

Geschreven door