Vuilstort Braamburgen nu in gebruik voor zonne-energie

Zonnepark Braambergen op de voormalige vuilnisstortlocatie Braambergen aan de Waterlandseweg is officieel geopend. 26.000 Zonnepanelen produceren er genoeg stroom voor ongeveer 5.300 huishoudens.

Het zonnepark heeft een vermogen van bijna 14 megawattpiek. De verwachte opbrengst per jaar is 13.000 megawattuur. De gemeente Almere neemt de komende vijftien jaar de groene stroom af.

Inwoners van Almere en andere gemeenten in de Flevopolder konden financieel bijdragen aan zonnepark Braambergen. Hier was veel belangstelling voor. 117 Omwonenden schreven zich in en profiteren de komende jaren van de opbrengsten van het zonnepark.

Energiezorg realiseerde het zonnepark. Het zonnepark ligt op zo’n tien van de circa 46 hectare die de locatie Braambergen groot is en is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is het zonnepark gefundeerd op Solarbase. Dat is een  betonachtig materiaal gemaakt van secundaire bouwstoffen.

Wethouder Alexander Sprong en een deelnemer aan het project openden het zonnepark met de onthulling van een houten kunstwerk. Bij de opening waren ook circa 30 buurtbewoners aanwezig die participeren in de zonneweide.

Wethouder Sprong zei bij die gelegenheid: “Samen met inwoners en diverse partijen creëren we hier een duurzaam landschap. En ons maatschappelijk vastgoed is voor vijftien jaar voorzien van duurzame stroom. Dit is een belangrijke mijlpaal, want de CO2-uitstoot wordt verder verlaagd. We zijn goed op weg naar de eerste energieneutrale stad.”

Geschreven door