Tijdens Indieenherdenking nieuw monument onthult

Tijdens de provinciale Indië-herdenking in het Bos der Onverzettelijken is dinsdag een nieuw monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers die zijn gevallen in voormalig Nederlands-Indië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het beeld, gemaakt door de Almeerse kunstenaar Frea Lenger, werd onthuld door gedeputeerde Chris Jansen en burgemeester Hein van der Loo.

Het roestvrijstalen monument is zo’n twee meter hoog en heet ‘Omarmen’. Het beeld bevat de vlag van Flevoland met een jasmijnbloem er op, de melati. De afbeelding van de jasmijn is het symbool van de Indië-herdenking en staat voor het niet-vergeten. ‘Het niet vergeten van een gedeeld verleden’, aldus burgemeester Van der Loo. ‘Het is belangrijk dat we die verhalen blijven vertellen en delen. Hoe pijnlijk ze soms ook zijn. Want: delen is helen.’

Het monument staat bij de Von Draisbrug, op de plek waar eerst een informatiebord stond over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië. Scan de QR-code op het monument voor meer uitleg.

Geschreven door