Actiedag Ymere in Stedenwijk groot succes

Afgelopen woensdag vond in het Almeerse Stedenwijk een actiedag plaats om de tuinen een impuls te geven. Bij een inventarisatie eerder dit jaar werd namelijk geconstateerd dat bewoners aan en rondom het Arnhemplein – waar de actiedag op gefocust was – regelmatig grofvuil in hun voor- en achtertuinen verzamelen.

Dit komt volgens deze bewoners niet in de laatste plaats doordat zij in dit deel van Almere zelf een afspraak moeten maken met de gemeente om dit vuil op te halen.

Samenwerking met De Eijk Groep
Voor deze actiedag, georganiseerd en bedacht door Ymere en gefaciliteerd door de gemeente Almere, werd ook de hulp van De Eijk Groep ingeschakeld. Bewoners kregen de mogelijkheid om hun tuin vooraf aan te melden als ze wat hulp konden gebruiken bij het grove werk. Zo had De Eijk Groep zowel in de ochtend als ’s middags hun (groene) handen vol aan het snoeien van perenbomen en rozenstruiken of het verwijderen van woekerend onkruid.

Tips & tricks van Marjan
Daarnaast was Specialist Groen van Ymere, Marjan Kootwijk, na de succesvolle actiedag in Almere Danswijk ook in Stedenwijk van de partij. Ze stond de bewoners met raad en daad bij in het geval van vragen over hun planten en andersoortig groen. Zo was er een bewoner die een uit de kluiten gewassen hebe in haar tuin had, maar ietwat nerveus was om deze te snoeien.

Van groenafval naar grofvuil
Er was dus veel aandacht voor vergroening van de buurt, maar nog veel meer voor het opruimen van de tuinen. Op en rond het plein stonden een aantal containers die naarmate de actiedag vorderde, steeds beter gevonden werden door de bewoners. Sterker nog: waar er eerst twee containers waren bestemd voor grofvuil en de andere voor groenafval, werd ook die laatste op een gegeven moment omgedoopt tot grofvuilcontainer.

Laminaat, ijzer, witgoed en meer
Van vervormd laminaat door een lekkage in huis tot aan verzamelingen schrootijzer en van koelkasten tot aan tuinmeubilair: veel buurtbewoners zagen hun kans schoon om ‘eindelijk’ van hun overbodige spullen af te komen. Een enthousiasteling riep dan ook: “Van mij mogen jullie deze actie iedere maand wel organiseren!” Kortom: een groot succes.

Geschreven door