Stichting OOPOEH: ‘Een kwispelend staartje is vaak de béste remedie tegen eenzaamheidsgevoelens’

Het is de Week tegen Eenzaamheid. Een onderwerp waar veel aandacht aan wordt geschonken. En terecht, want bijna de helft van alle Nederlanders voelt zich eenzaam.

Het zorgen voor een hond kan uitkomst bieden, meldt Stichting OOPOEH die ouderen aan hondenbezitters koppelt. Directeur Ellen Groneman: ‘‘Een kwispelend staartje is – wetenschappelijk bewezen – vaak de beste remedie tegen eenzaamheid. In ieder geval als je van honden houdt. Een hond zorgt er namelijk voor dat je beweegt, ontmoet, knuffelt, zinvol bezig bent én lacht.”

Onderzoek wijst uit dat mensen die voor een hond zorgen veel minder vaak naar de dokter gaan. Met een hond moet je naar buiten en door het wandelen neemt je hartritme toe en worden er door de hersenen verschillende stoffen afgegeven, waaronder een eiwit en endorfine. Het eiwit zorgt ervoor dat je je frustraties vergeet en endorfine maskeert fysieke pijn en werkt positief op het weerstandsvermogen, vermindert angstgevoelens en geeft een gevoel van geluk, trots en welzijn. Je bent even helemaal vergeten waarom je vooraf gefrustreerd was en je voelt je fijner.

Knuffelhormoon

Daarnaast is wandelen goed voor hart en bloedvaten. Ook werkt een hond bevorderlijk voor meer sociaal contact; met een hond ontmoet je veel sneller buurtgenoten. Bovendien is een hond dol op een aaitje. Tijdens het knuffelen wordt bij mensen het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt, een stressverlagend gelukshormoon.  En last but not least; een hond maakt je aan het lachen want een hond is altijd vrolijk en blij met de allerkleinste dingen. Lachen zorgt voor nóg meer aanmaak van bovengenoemde endorfine. Wetenschappelijk bewezen remedies tegen eenzaamheid als ontmoeting, knuffelen, beweging en zingeving krijgen tijdens het passen op een hond dus volop de ruimte.

OOPOEH deed ook zelf onderzoek

Op een hondje passen is dus een geweldige manier om gelukkiger en gezonder te worden.

Stichting OOPOEH onderschrijft deze voordelen en koppelt om die reden al elf jaar senioren aan een oppashond in de buurt. Duizenden senioren, die zelf niet (meer) aan een eigen hond kunnen of willen beginnen, genieten op deze manier van een (oppas)hond. Met bovengenoemde gezondheidsvoordelen tot gevolg. Dat blijkt ook uit de impactmeting die de stichting onder de oppassers heeft gedaan. ‘Uit onderzoek onder de senioren die op een hond passen, de ‘OOPOEH’s, blijkt dat 85% een verbetering in het humeur ervaart, 76% heeft meer contacten in de buurt en 73% merkt een fysieke verbetering in de gezondheid,’ aldus Ellen Groneman.

Een oppashond voor senioren

Voor senioren die interesse hebben in een oppashond; Er zijn in Almere nog vele honden beschikbaar, in álle soorten en maten. De matchmakers van stichting OOPOEH helpen hen (55+ers) graag bij het vinden van een match die helemaal aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Aanmelden is helemaal gratis en vrijblijvend en kan via www.oopoeh.nl of 020-7853745.

Fotograaf Bram Kloos

Geschreven door