‘Vierdaagse schoolweek in Almere blijft uitzondering’

De kwaliteit van het basisonderwijs in Almere staat onder druk door het lerarentekort. Dat erkent wethouder Roelie Bosch van Onderwijs.

Het is echter niet juist dat alle Almeerse scholen noodgedwongen overgaan op een vierdaagse lesweek. Er zijn soms scholen die er voor een enkele klas noodgedwongen toe over gaan. Er is evenmin sprake van dat de inspectie de maatregel zou goedkeuren. Vijf dagen les blijft het uitgangspunt.

Als het nodig is zetten scholen soms organisaties in die onderdelen van het onderwijs voor hun rekening nemen, zei wethouder Bosch donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Dat gaat nooit om basisvaardigheden als taal en rekenen.

De problemen met een tekort aan leerkrachten bestaan al lang. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs, maar zorgt wel voor randvoorwaarden. De wethouder kondigt aan dat volgend jaar in het Annapark in Stad vijftig woningen beschikbaar komen, die kunnen worden ingezet om beginnende leerkrachten te huisvesten.

Raadslid Hassan Buyatui van Denk is bezorgd over het nijpende tekort aan leraren. Hij krijgt al signalen dat het tekort ook op middelbare scholen in Almere zorgwekkende vormen aanneemt.

Geschreven door