Koude-opvang daklozen wordt nijpend probleem

De twee voorzieningen die de gemeente bij extreme kou beschikbaar heeft voor daklozen kunnen eind dit jaar niet meer gebruikt worden. Tijdens de huidige vorstperiode heeft Almere nog wel voldoende mogelijkheden voor opvang.

De dag- en nachtopvang in Poort is tijdelijk en moet verlaten worden. De noodopvang in een sporthal op het Annapark in Stad wordt dit jaar gesloopt. De gemeente heeft daar deze winter nog capaciteit voor 35 daklozen.

In Poort heeft de gemeente de beschikking over dertien plaatsen voor noodopvang bij bar weer. Die worden uitsluitend aan vrouwen aangeboden. De hal op Annapark wordt niet door sporters gebruikt en daar verblijven nu ruim twintig daklozen.

Het gaat daar om ongedocumenteerden, sommige arbeidsmigranten en mensen die niet voor dag- en nachtopvang in aanmerking komen.

Die informatie gaf wethouder Froukje de Jonge na vragen van PvdA-raadslid Aya Selman. Zij toonde zich bezorgd over de meest kwetsbaren in Almere. De lage temperaturen zijn voor daklozen oncomfortabel en levensbedreigend, stelde zij.

Selman wees de wethouder erop dat ondanks de maatregelen nu toch nog mensen buiten slapen. De Jonge gaf als verklaring dat het om een groep “niet zo stuurbare mensen” gaat. Het zijn volgens haar mensen die niet door hulpverleners gevonden willen worden.

Geschreven door