Raadsvragen over clouddiensten van Microsoft

In navolging van de gemeente Utrecht moet nu ook  Almere opheldering geven over het gebruik van clouddiensten van Microsoft. GroenLinks en de SP hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld.

De gemeentelijke organisatie, zoals ambtenaren, gemeenteraad en college, gebruikt voor haar e-mailverkeer de clouddiensten van Microsoft. De cloud speelt ook een belangrijke rol in de digitalisering van de gemeente.

Veel clouddiensten worden door Amerikaanse bedrijven aangeboden. Onlangs waarschuwde denktank Clingendael dat de Amerikaanse autoriteiten via clouddiensten bij e-mail van de Nederlandse overheid en bedrijven kunnen en dat Europa afhankelijk is geworden van Amerikaanse Big Tech.

Daarover moet het college nu opheldering geven. “Hoe beziet u deze waarschuwing van Clingendael in het kader van de Almeerse Digitaliseringsstrategie die als belangrijkste doelstelling heeft om zo veel mogelijk gebruik te maken van cloud-oplossingen”,  willen de partijen weten. Het college moet ook duidelijk maken in hoeverre ze het mogelijk en wenselijk acht dat de Amerikaanse overheid e-mailverkeer van de gemeente kan inzien.

SP en GroenLinks willen weten welke criteria doorslaggevend zijn bij de keuze voor een clouddienst. Ze vragen of financiële voorwaarden doorslaggevend zijn of juist publieke waarden zoals privacy en veiligheid die de uiteindelijke keuze bepalen.

Geschreven door