Achtste wethouder niet uitgesloten

Bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college van de gemeente is nog niet uitgesloten dat er een achtste wethouder komt. Dat zou de consequentie zijn van deelname van de ChristenUnie aan de coalitie. Om de meerderheid te versterken werd die partij bij de gesprekken gevraagd.

Maar formateur Peter den Oudsten stelt dat er niet gekoerst wordt op een achtste wethouder en dat het huidige budget voor de wethouders niet overschreden zal worden. Dat houdt mogelijk in dat het college met deeltijdbestuurders zal werken.

Dat zei Den Oudsten gisteravond tijdens een tussenrapportage over de onderhandelingen. In de gemeenteraad bestaat veel bezwaar tegen uitbreiding van het college, vanwege de financiële gevolgen.

Op vragen van raadslid Buyatui van Denk zei de formateur dat de onderhandelende partijen ervaren bestuurders willen. Dat is nodig omdat het nieuwe college nog maar een halve periode zit en in die tijd resultaat moet boeken. De wethouders moeten met “uitvoerende kracht aan het werk” en de nadruk komt minder te liggen op nieuw beleid.

Geschreven door