Vierde gemeentelijk monument Almere officieel onthuld

Kerkcentrum Goede Rede, gelegen in het hart van Almere Haven, is vandaag onder grote belangstelling van het toegestroomde publiek officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde wethouder kunst en cultuur Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. In 1979 opende Goede Rede als allereerste kerk in Almere.

Wethouder Kees Ahles benadrukte in zijn toespraak het belang van Goede Rede voor Almere: “Het is belangrijk om monumenten als deze te hebben in onze stad. Almeerders zijn steeds trotser op hun stad en zijn zich steeds meer bewust van hun identiteit. Plekken en gebouwen die daarbij horen moeten we bewaren voor de toekomst. Het belang van dit gebouw kan niet genoeg worden benadrukt. Het heeft een van de mooiste kerkinterieurs van Nederland, kijk alleen al naar het prachtige gewelfde plafond. Maar Goede Rede vertegenwoordigt niet alleen een fysiek bouwwerk, het is ook een symbool van gemeenschap en samenhorigheid. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar geloof, cultuur en sociale interactie hand in hand gaan, en waar iedereen zich welkom voelt. Het feit dat Goede Rede een plek biedt aan maar liefst zeven verschillende kerkgenootschappen spreekt boekdelen over de diversiteit van Almere.”

Bijzondere begintijd van Almere

De wethouder werd bij de onthulling vergezeld door Irene Visser, echtgenote van de eerste pastor. Dirk Visser was de eerste katholieke pastor in Almere en dacht samen met dominee Euft Verbaas van de protestantse gemeente mee bij het ontwerp van het kerkcentrum. De eerste paal werd door Dirk Visser geslagen.

Herman Schroten, sinds jaar en dag betrokken als vrijwilliger bij Goede Rede, vertelde voorafgaand aan de onthulling over die bijzondere begintijd: “Almere moest een gezellig Zuiderzeestadje worden. Bij de eerste bewoning moesten snel basisvoorzieningen komen, en dus ook een kerk. Het was heel bijzonder dat drie geloofsgemeenschappen besloten om samen een kerkcentrum te bouwen. De naam Goede Rede kwam uit een prijsvraag, het betekent ‘veilige aanlegplaats’; een scheepsterm met Bijbelse betekenis die ook heel goed past bij Almere Haven. De kerk wordt nog steeds door meerdere geloofsgemeenschappen gebruikt, en voor veel andere sociale en culturele functies, zoals de Goede Rede Concerten. Almere mag blij zijn met een uniek, monumentaal gebouw dat zo gewaardeerd wordt.”

Tijdens de feestelijke opening werd het carillon van de kerk bespeeld door de stadsbeiaardiers Gerda Peters en Bauke Reitsma en gaf de allereerste kerkorganist van Goede Rede, André Potter een concert op het orgel. De bijeenkomst werd afgesloten met een optreden door het Almeerse Blokfluitkwartet. 

Over Goede Rede

Het kerkgebouw Goede Rede (1979), een icoon uit de pionierstijd van Almere, wordt gekenmerkt door een majestueus carillon en een indrukwekkend orgel. Het interieur van de kerkzaal is voorzien van een uniek plafond, een harmonische samensmelting van een parabool en hyperbool. Met recht wordt Goede Rede beschouwd als een van de mooiste kerkinterieurs in Nederland, met een rijke geschiedenis en een veelzijdige functie als kerkelijk, cultureel en gemeenschapscentrum.

Afbeeldingen: De onthulling van het monumentenschildje van oecumenisch kerkcentrum Goede Rede in de aanwezigheid van wethouder Kunst en cultuur Kees Ahles en de echtgenote van de eerste pastor Irene Visser. Twee kinderen uit de geloofsgemeenschap hielpen mee.

Geschreven door