Het Broodfonds Almere viert 10-jarig jubileum

Het Broodfonds Almere, een unieke vorm van onderlinge financiële steun voor zelfstandig ondernemers, vierde vorige week op 12 mei 2024 zijn tien jarig jubileum.

Broodfonds is een collectief zelfstandige ondernemers die elkaar tijdelijk financieel ondersteunen tijdens ziekte. Het is het betaalbare en sociale alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers.

Als het eerste Broodfonds in Almere, en omstreken, heeft het Broodfonds Almere een pioniersrol vervuld in het bevorderen van financiële veerkracht en solidariteit binnen de lokale ondernemersgemeenschap. Een Broodfonds is een vereniging en bestaat uit maximaal 50 ondernemers. Dit maximum is om vertrouwen en goede afspraken te kunnen waarborgen. Het moet eenvoudig blijven om contact te houden, te vergaderen en samen besluiten te nemen. Vijftig mensen zijn goed in staat elkaar persoonlijk te kennen. Inmiddels zijn er meer dan 650 Broodfondsen in Nederland en zijn er na het ontstaan van Broodfonds Almere nog drie andere Broodfondsen in Almere opgericht.

Eén van de eerste leden van het fonds, Jos van Bussel, speelde een essentiële rol door de uitleg te geven over hoe het fonds werkt en hoe het kan bijdragen aan de financiële bescherming van zelfstandig ondernemers. Jos is nog steeds lid bij Broodfonds Almere en vervult nu nog steeds een actieve rol bij de opzet van Broodfondsen in Nederland.

Gezonde en positieve sfeer

Naast financiële ondersteuning organiseert het Broodfonds Almere ook leuke activiteiten voor zijn leden, waardoor er een hechte gemeenschap is ontstaan die verder gaat dan alleen financiële steun aan elkaar geven bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Deze activiteiten versterken de banden tussen leden en dragen bij aan een gezonde en positieve sfeer binnen het fonds.

Het Broodfonds Almere heeft gedurende de afgelopen tien jaar een vrij constante instroom van nieuwe leden gezien, waarbij vertrekkende leden vaak verhuizers zijn, hun onderneming beëindigen of terugkeren naar een vast dienstverband. Desondanks blijft het fonds groeien en floreren, wat getuigt van de waarde die het biedt aan zelfstandig ondernemers in Almere en omstreken. Lid worden van Broodfonds Almere kan op dit moment slechts op voordracht van een huidig lid.

Foto: Oprichting Broodfonds Almere, in restaurant Tang Dynastie te Almere Buiten. V.l.n.r: Guido van Oorschot (destijds voorzitter),  Gerben Welles (destijds secretaris) en wijlen Margreeth van Haaften (destijds penningmeester).

Geschreven door