Wie verdient de Stop Plastic Waste Speld 2024?

Op 5 juni 2024 vindt de vierde editie van het Stop Plastic Waste Event plaats. Dit event, in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad wordt geopend door wethouder Maaike Veeningen.  De winnaar van vorig jaar, Het Flevoziekenhuis, reikt de Stop Plastic Waste Speld aan een organisatie in de regio Almere die actief werkt aan de reductie van plasticgebruik.

Reductie van plastic gebruik is cruciaal vanwege de milieuschade die plastic vervuiling veroorzaakt. Plastics breken niet gemakkelijk af, wat resulteert in langdurige vervuiling van oceanen, rivieren en land. Dit bedreigt de biodiversiteit, omdat dieren vaak plastic inslikken of erin verstrikt raken, wat kan leiden tot letsel of sterfte. Bovendien draagt de productie van plastic bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat de klimaatverandering verergert. Door minder plastic te gebruiken, verminderen we deze schadelijke effecten en dragen we bij aan een gezonder milieu en een duurzamere toekomst.

Het Stop Plastic Waste initiatief heeft als doel om bedrijven en particulieren in de regio Almere te inspireren en aan te moedigen om na te denken over plasticreductie in hun bedrijfsvoering of op een andere wijze.

Publiekprijs

De prijs is een publieksprijs. Iedereen kan stemmen om een van de genomineerde organisaties. Stemmen kan tot 3 juni op de volgende genomineerde organisaties via https://stopplasticwaste.org/genomineerde-organisaties-2024/

Dutch Cups

Dutch Cups ontwikkelt herbruikbare, duurzame glazen. Wanneer de glazen versleten zijn neemt Dutch Cups de glazen kosteloos in en verwerkt het tot grondstof voor hoogwaardige kunststof producten.

Espol Plastics

Espol Plastics maakt producten van plastic afval. Zo worden er jaarlijks vijf miljoen duurzame kratten voor vervoer van lelies gemaakt voor de bloementeelt.

Flestic

Flestic produceert verpakkingen van biobased plastic. Dit is plastic gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet.

Van Werven

Van Werven richt zich op het verhogen van de efficiëntie van plastic recycling en het verminderen van het gebruik van nieuw plastic.

VinylRecycling

VinylRecycling zet zich in om plastic uit het milieu en de verbrandingsoven te houden. Ze doen dat met verschillende projecten. Zoals ‘The Inflatable Project’ waarmee ze zorgen voor recycling van opblaasplastic.

Het Stop Plastic Waste initiatief heeft als doel om bedrijven en particulieren in de regio Almere te inspireren en aan te moedigen om na te denken over plasticreductie in hun bedrijfsvoering of op een andere wijze. En wordt georganiseerd door de Rotaryclubs in Almere en ondersteund door Horizon Flevoland en De Nieuwe Bibliotheek Almere.

Geschreven door