Stadsdialoog werpt licht op slavernijverleden in Nederlands-Indië

HET SLAVERNIJVERLEDEN IN DE OOST

In 4 stadsdialogen biedt de organisaie een boeiende inkijk in het slavernijverleden in de Oost, met een specifieke focus op voormalig Nederlands-Indië. Dit zelden belichte aspect van onze geschiedenis wordt onder de loep genomen door middel van diverse onderwerpen, van de koloniale periode tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië. Op deze manier wordt ernaar gestreefd om op een toegankelijke manier inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis.

Een van de centrale thema’s van deze reeks is de Indische oermoeder, ook bekend als de Njai. Wie was zij en hoe zag haar leven eruit? Welke ontberingen moest zij doorstaan om überhaupt te (over)leven? Vaak ingezet als koopwaar, leefde zij een leven in concubinaat, als bijzit of seksslavin, een pion in het schaakspel van overheid en leger. Gelukkig heeft elk verhaal twee kanten, en ook dit verhaal heeft een andere kant.

Tijdens deze stadsdialoog geven Brenda van Melle en kunstenares Shelly Lapré de Njai een gezicht en het platform dat zij verdient. Zij die alles heeft opgeofferd – haar leven, haar krachten, haar waardigheid.

Het tweede deel van deze stadsdialoog omvat twee workshops en een dialoog.
Maximaal 30 deelnemers gaan aan de slag met warme batik-was en een tjantung (authentiek batik-instrument). Niet moeilijk, maar altijd verrassend!

De andere workshop gaat over de kracht van het verhaal met als thema
“Allemaal Oermoeders”. Wat weet jij van jouw oermoeder en welke rol speelt zij in jouw leven?

Iedereen wordt verzocht om een (kopie) van een foto van zijn eigen oermoeder/voormoeder mee te nemen! De afmeting van de foto moet 13×18 cm zijn.
Details van het evenement:
Datum: 23 juni 2024
Locatie: Casa Casla, Weerwaterplein 3, Almere Stad
Programma: 14.00 uur – 17.15 uur
Opening door: Wethouder Maaike Veeningen
Inloop: 13.45 uur
Voor meer informatie en aanmelding: klik hier

https://omroepalmere.nl/pdf/slavernij-juni-2024.pdf

Geschreven door