Energievraag groeit: 500 extra elektriciteitshuisjes in Almere

Om aan de groeiende energievraag te voldoen, zijn in Nederland tienduizenden extra elektriciteitshuisjes nodig in de wjken. Almere krijgt er de komende jaren 500 bij, bovenop de 800 elektriciteitshuisjes die er al zijn.

Nederland groeit en verandert. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf stroom op. Voor onder andere de verlichting en verwarming van onze woningen, elektrisch koken en het opladen van auto’s. En dit gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Het stroomnet raakt hierdoor vol. Om aan die groeiende vraag naar energie te voldoen, zijn meer elektriciteitshuisjes nodig. Deze zogenaamde middenspanningsruimtes zijn ‘schuurtjes’ van ongeveer 2 meter breed en 3,5 meter lang. Hierin wordt stroom met een hoger spanningsniveau omgezet naar elektriciteit die in woningen kan worden gebruikt.

Locatiekeuze
De elektriciteitshuisjes moeten middenin bestaande wijken worden geplaatst. Netbeheerder Liander geeft aan waar dit ongeveer moet, de gemeente bepaalt waar precies. Hierbij moet met veel zaken rekening worden gehouden. Zo mag een elektriciteitshuisje niet te dicht bij iemands huis of bij de weg staan en kan het niet bovenop rioolleidingen worden geplaatst omdat je daar dan niet meer bij kunt voor reparaties. Ook wil de gemeente liever niet dat er bomen worden gekapt of speeltuinen verdwijnen. Het college van Almere heeft daarom een zogenaamd afwegingskader vastgesteld. Dit kader helpt om per locatie een goede en eenduidige afweging te maken en om dit goed aan omwonenden te kunnen uitleggen.

Volgens het afwegingskader moet altijd eerst worden gekeken of een elektriciteitshuisje kan worden geplaatst op verharding, bijvoorbeeld een stuk stoep of parkeerplaats die weinig gebruikt wordt. Daarna wordt bijvoorbeeld gekeken naar een plek in het gras. Pas als er dan nog geen goede plek gevonden is, wordt een intensiever gebruikte parkeerplek overwogen, of een plek waar een boom staat.

Buurtaanpak
Liander wil het plaatsen van extra elektriciteitshuisjes zoveel mogelijk doen via een buurtaanpak, waarbij buurt voor buurt extra elektriciteitshuisjes worden gerealiseerd. Hiervoor stellen Liander en gemeente een samenwerkingsovereenkomst op, waarover het college na het zomerreces zal besluiten.

Geen inspraak bij de locatiekeuze
In een bebouwde omgeving is er bovengronds én ondergronds weinig ruimte beschikbaar. Met de technische eisen die de netbeheerder stelt aan de locatie voor een elektriciteitsruimte en de eisen vanuit de gemeente, blijven er vaak weinig geschikte locaties over. Daardoor is er voor buurtbewoners geen ruimte voor inspraak. Doordat er voor een elektriciteitshuisjes geen vergunning nodig is, is er geen bezwaarmogelijkheid. Daarom heeft de gemeente de belangen van bewoners zo goed mogelijk meegenomen in het afwegingskader en de samenwerkingsovereenkomst met Liander.

Netcongestie
Het plaatsen van elektriciteitshuisjes is belangrijk voor het stroomnet. Maar om in de toekomst ook nieuwe gebouwen te kunnen blijven aansluiten op de elektriciteit, is er meer nodig. Daarom wordt hier hard aan gewerkt door TenneT, de netbeheerder van het hoogspanningsnet. De netbeheerders TenneT en Liander hebben recent nieuwe inzichten gepresenteerd over de wijze waarop de netcongestie zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Foto Omroep Almere – Johan van Kesteren

Geschreven door