Hoofdpijndossier jeugdzorg met mitsen aangenomen

Met het voorbehoud van een later beslismoment heeft de gemeenteraad ingestemd met verbetering van de jeugdhulp. De raad wil later nog ‘ja’ of ‘nee’ kunnen zegen tegen de meest ingrijpende maatregelen.

Daarmee komt een einde aan wat wethouder Froukje de Jonge (CDA) noemt “een tijd van strijd die tot verwarring en moedeloosheid heeft geleid”. De discussie over de vernieuwing van de hulp leidde begin dit jaar tot het vertrek van wethouder Roelie Bosch (CU) en was de aanloop tot een bestuurscrisis waarbij de VVD uit het college stapte.

Met het plan waarover de raad donderdagavond een beslissing nam, wordt de jeugdhulp verbeterd en effectiever. Ook zijn maatregelen genomen om minder geld uit te geven. Er moet een betere regie komen op de instroom van jongeren in de jeugdhulp.

Daartoe wil de gemeente nu stevige lokale teams instellen die nauw samenwerken met scholen en welzijnsorganisatie. Van meer aandacht voor preventie en lichtere vormen van hulp worden besparingen verwacht.

De wethouder wil niet garanderen dat in de jeugdhulp geen opnamestop geldt. Er moeten volgens haar wel eerst veel maatregelen genomen worden en onvoldoende blijken, voor aan een stop wordt gedacht. “Het is een draconische maatregel, die als financiën het bepalen, heel verkeerd kan uitpakken”, legde De Jonge uit. Bovendien zijn er al financiële grenzen bij jeugdhulp op school. Ze wil er bovendien mee laten zien dat het haar ernst is, want het beslag dat de jeugdhulp legt op de begroting van de gemeente vindt ze te groot. (archieffoto)

Geschreven door