Bij de start van Open Monumentendag 2024 in Almere is gevierd dat de stad met De Voetnoot nu vijf gemeentelijke monumenten rijk is. Wethouder kunst en cultuur Kees Ahles onthulde samen met architect Tjitte Tigchelaar het monumentenbord en ANWB-informatiebord op het gebouw. Ook werd aangekondigd dat eind november een nieuw boek verschijnt met de 100 beste gebouwen van Almere, ‘Almere Architectuur Stad’.
Wethouder Ahles: “Almere bouwt aan haar geschiedenis en identiteit. Met elkaar ontdekken we gestaag wat we voor de toekomst willen bewaren en wat ons erfgoed is. De Voetnoot zorgde ervoor dat de eerste inwoners van Almere een ontmoetingsplek hadden waar ruimte was voor kunst, cultuur en creativiteit. Het gebouw herinnert ons aan de pioniersgeest van de vroege jaren tachtig, een tijd waarin onze stad nog jong en in opbouw was. Voor veel Almeerders is dit een plek waar verhalen van toen voortleven, het zit vol mooie herinneringen aan het verleden. De Voetnoot is onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van Almere en een bron van inspiratie voor toekomstige generaties om met trots aan de stad verder te bouwen”.
Over De Voetnoot
De Voetnoot (1987) is gebouwd als een van de eerste gebouwen in Almere Stad. Het multifunctionele gebouw is een symbool uit de pionierstijd van Almere. Architect Tjitte Tigchelaar ontwierp De Voetnoot met het idee van een veelzijdig gebouw met een neutraal en flexibel karakter. Tigchelaar wilde vooruitdenken en anticiperen op de behoeften van de groeiende stad in de toekomst. De neutraliteit van het gebouw geeft gebruikers de vrijheid om het naar eigen smaak en behoefte in te richten. De Voetnoot is vooral geliefd vanwege haar functie als cultureel- en gemeenschapsgebouw door de tijd heen, en wordt daarom gekoesterd door veel Almeerders.
Erfgoedbeleid Almere
Almere koestert haar cultureel erfgoed en wil dit stapsgewijs in kaart brengen. Het startpunt hiervoor is de Nota Cultureel Erfgoed Almere: New Town met historie, die in 2022 door de gemeenteraad werd aangenomen. Almere neemt hiermee het initiatief om voor haar inwoners kenmerkende objecten, gebieden en landschappen te inventariseren, te waarderen en waar nodig te beschermen. Publieksparticipatie is altijd onderdeel van de waardestelling.
Nieuwe architectuurgids Het boek ‘Almere Architectuur Stad’ is geschreven door Odette Breijinck en Ans van Berkum, is een ode aan de stad en haar unieke architecturale experimenten. Het illustreert hoe Almere haar pioniersstatus eer aandoet en hoe er met lef en plezier wordt geëxperimenteerd in de woningbouw, door, voor en met haar inwoners. Wethouder Ahles nam een eerste preview exemplaar in ontvangst, officieel verschijnt het boek eind november.