Verzetshelden Verzetswijk krijgen gezicht

Het Comité 4/5 mei Almere komt in 2025, het jaar waarin tachtig jaar vrijheid gevierd wordt, met een boekje, podcasts en een aantal digitale verhalen over de verzetshelden die een straatnaam hebben gekregen in Verzetswijk. Wie waren deze mensen en op welke manier hebben zij hun leven gewaagd om anderen te helpen?

Een bijzondere bijdrage over negentien mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor hun medemensen.

De opdracht voor de research is gegeven aan Richard Schuurman, die als journalist al eerder onderzoek deed naar de executies in 1945 bij Woeste Hoeve. Hij onderzoekt de rol van de verzetsmensen, hun drijfveren en onder welke gevaarlijke omstandigheden zij hun werk hebben verricht.

“In veel dorpen en steden zijn straten en wegen vernoemd naar hoofdrolspelers uit het verzet. Neem de Hannie Schaftweg in de Noordoostpolder. En Almere is bijvoorbeeld de enige gemeente in Flevoland en een van de weinige steden in ons land met een Verzetswijk. Met 26 straten, van wie er negentien de namen van verzetslieden dragen. De gemeente koos in 1993 bewust voor de minder bekende namen uit het verzet in Nederland en Nederlands-Indië. Maar wat weten we over hen? Hoe is de Verzetswijk ontstaan? Daarom vertellen we nu de verhalen over deze mensen.

De bewoners van de Verzetswijk weten straks beter in welke straat zij wonen. En belangrijker is dat de verzetsmannen en -vrouwen tachtig jaar na de bevrijding weer een gezicht krijgen,” aldus Richard Schuurman.

De research is in volle gang waarbij onder andere de informatie wordt gezocht bij het NIOD, het Nationaal Archief Verzetsmuseum en het Stadsarchief Almere. Daarna worden de verhalen opgetekend door Richard Schuurman en Marco Penninkhof. Er volgen ook Podcasts en een tentoonstelling in aanloop naar 4 mei 2025.

Het project komt tot stand met financiële steun van de provincie Flevoland in het kader van tachtig jaar vrijheid. “Wij zijn blij met het moment dat we alle informatie over de verzetsmensen een podium kunnen geven en dat we de geschiedenis van de totstandkoming van de straatnamen in Verzetswijk een plek kunnen geven. Informatie over het project is ook te vinden op www.4en5meialmere.nl

Geschreven door