Almere gaat haast maken met de aanpak van huiselijk geweld. Ondanks verschillende acties tot nu toe is nog geen dalende trend in het aantal meldingen vastgesteld.
Net als in 2023 kwamen dit jaar tot en met oktober tussen de 250 en 300 meldingen binnen. Uit inventarisatie blijkt dat het in 90 procent van de gevallen om huiselijk geweld en kindermishandeling gaat. Ruim de helft van de gevallen waren van gezinnen waar het al eerde mis ging.
Om de misstanden snel en effectief aan te pakken wil wethouder Froukje de Jonge een aantal onderwerpen en doelgroepen die volgens de gemeenteraad urgent zijn, aan de kant zetten. Ze wil dat de hulp geconcentreerd wordt op netwerken die goed zicht krijgen op gezinnen waar risico’s bestaan.
De gevaren moeten eerder gesignaleerd worden en hulp en ondersteuning moeten sneller geleverd worden. Daarvoor is echter meer inzet en inspanning nodig. Alle aandacht van gemeente en hulpverleners zijn nodig om maatregelen te treffen. De wethouder stelt voor daar de focus op te leggen en later de inzet weer te verbreden naar de concrete onderwerpen en doelgroepen waar de raad aandacht voor heeft gevraagd.
Die onderwerpen waren onder andere femicide, stalking, dierenmishandeling, ouderenmishandeling en een benadering via het onderwijs.
De wethouder heeft het nieuwe plan aan de gemeenteraad voorgelegd om een einde te maken aan het grote aantal gevallen van huiselijk geweld. Nergens in Nederland vindt zoveel geweld plaats als in Almere.