Almere krijgt 20 miljoen voor het plan Positief Gezond Almere (PGA). Het geld is bedoeld om de zorg voor Almeerders toegankelijk te houden. Onder meer preventie en intensieve samenwerking moeten ervoor zorgen dat inwoners langer gezond zijn en blijven. Door zorg op de juiste plek te geven, wordt tegelijkertijd de druk op bijvoorbeeld huisartsen verlaagd. Het geld komt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Zorg- en welzijnsorganisaties -zoals het Flevoziekenhuis, Zorggroep Almere, REHA en De Schoor-, de Flevolandse patiëntenfederatie, zorgverzekeraars en de gemeente hebben de afgelopen twee jaar intensief gewerkt aan het plan Positief Gezond Almere (PGA). Daarin zijn concrete plannen gemaakt die zorg verlichten en bijdragen aan een gezondere samenleving. Denk aan extra ondersteuning voor ouderen om langer thuis te wonen en zorgen dat inwoners hulp op het juiste moment krijgen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in sociale netwerken en in actieve leefstijlbegeleiding zodat Almeerders langer fit en gezond blijven.
Wethouder Froukje de Jonge: “Almere staat voor verschillende uitdagingen, zoals een groeiende en vergrijzende bevolking plus een almaar stijgende zorgvraag. Als we nu niets doen, komen we over acht jaar 2.400 zorgprofessionals tekort. De verschuiving van medische zorg naar welzijn die broodnodig is, kunnen we als afzonderlijke partijen niet oplossen. Het is goed dat alle partijen dat inzien en allemaal een stukje autonomie durfden op te geven voor het grotere doel namelijk een toegankelijke zorg.”
“Veel van de vragen die nu bij de huisarts terechtkomen, kunnen op een andere plek beter verholpen worden. We zetten hiermee in op betere samenwerking tussen de zorg, het sociaal domein en de informele zorg, zoals mantelzorgers en vrijwilligers”, aldus Jannie Riteco bestuurder van Zorggroep Almere.
Voorzitter raad van bestuur Marc Seelen van het Flevoziekenhuis: “We organiseren de zorg zó, dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dit plan is tot stand gekomen, omdat wij allemaal over onze organisatiebelangen zijn gestapt. Ik ben trots op iedereen die hierbij betrokken is.”
Behoeften inwoners centraal
De samenwerking binnen PGA sluit aan bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Gezondheid draait niet alleen om het afwezig zijn van ziekte, maar ook om het investeren in een gezonde samenleving. Hulpvragen worden zoveel mogelijk weggenomen bij zorgverleners en neergelegd bij wijkwerkers. De verwachting en wens is dat inwoners straks beter in staat zijn om de regie over hun eigen gezondheid te nemen en meer zelfredzaam worden. De behoeften van de inwoners staan daarbij centraal. Als iemand veel stress heeft door schulden of baanverlies en daardoor hoofpijn heeft, kan er beter worden ingezet op het verhelpen van de oorzaak. In plaats van een pil te geven of de klachten medisch op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door schuldhulpverlening of een baancoach.
“Voor inwoners is het ontzettend belangrijk, dat zij regie houden over hun eigen gezondheid en die van hun naasten. We willen voorkomen dat je straks door de schaarste heel lang op zorg en ondersteuning moet wachten. Door te investeren in laagdrempelige wijkvoorzieningen steunen we mensen om zelf gezonder te blijven en makkelijker informele zorg voor mensen in hun omgeving te kunnen bieden. De meer specialistische zorg blijft dan beschikbaar voor situaties waarin we dat echt nodig hebben.” zegt Martine Visser voorzitter van de Flevolandse Patiëntenfederatie.
Een van de eerste goedgekeurde transformatieplannen
De hoge druk op de zorg is op landelijk niveau een opgave. Daarom zijn er in 2022 door het Rijk zorgakkoorden gesloten, waaronder het Integraal Zorgakkoord (IZA). Vanuit het Zorgakkoord is er geld beschikbaar voor zorgtransformaties waarbij door alle partijen, zorgverleners, sociaal werkers, mantelzorgers en vrijwilligers de handen in een geslagen worden. Landelijk is dit plan één van de eerste transformatieplannen dat geld krijgt uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) om de transitie van zorg naar welzijn te maken. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hebben het plan recentelijk beoordeeld en goedgekeurd waardoor er nu geld vrij komt uit het IZA.
Deelnemende organisaties PGA
De volgende organisaties zijn onderdeel van Positief Gezond Almere: Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF), Flevoziekenhuis, Zorggroep Almere, GGD Flevoland, Gemeente Almere, GGZ Centraal, JGZ Almere, Regio-organisatie Huisartsen Almere (ReHA), De Schoor, Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA), Woonzorg Flevoland, Elaa en Zilveren Kruis.