De gemeente Almere krijgt een subsidie van bijna 300.000 euro van de EU voor het verder ontwikkelen van ouderenbeleid. Samen met zes andere Europese landen is een subsidieaanvraag ingediend voor een gezamenlijk project en leertraject. Deze is recentelijk toegekend.
Almere neemt als enige Nederlandse stad/regio deel aan het project LONGEVITY (InterregionaL cOoperatioN towards person-centred care for aGEing people in conditions of VulnerabilITY), dat de uitwisseling van ‘best practices’ op het gebied van ouderenbeleid moet bevorderen. Andere deelnemende regio’s zijn: Italië, Denemarken, Hongarije, Spanje, Bosnië-Herzegovina en Moldavië.
Het doel van LONGEVITY is om lokale en regionale beleidsmaatregelen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn voor kwetsbare ouderen te innoveren door middel van een geïntegreerde en persoonsgerichte benadering van zorg.
Er is bijzondere aandacht voor vier thema’s:
- Langer thuiswonen met dementie
- Versterking van mantelzorg(ondersteuning)
- Kleurrijke ouderen
- Ouderen aan zet: verzilvering van een sociaal kapitaal.
Dubbele vergrijzing
Almere krijgt te maken met dubbele vergrijzing; een groter aantal mensen wordt oud en mensen worden gemiddeld ouder. Mede daarom is er in het coalitieakkoord 2024-2026 ‘Samen bouwen aan Almere’ opgenomen dat in het specifieke ouderenbeleid wordt beschreven wat nodig is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven en welke voorzieningen daarvoor nodig zijn.
Deelname aan LONGEVITY is op basis van een EU-Interregsubsidie en betreft een verwachte subsidie van een kleine € 300.000: jaarlijks zo’n € 75.000, gedurende een periode van vier jaar. Dit resulteert in een concreet, langjarig actieprogramma met doelstellingen, activiteiten en een begroting. In het najaar verwacht de gemeente de eerste concrete plannen en voortgang van het project te presenteren.
“Ouderen zijn een onmisbare kracht in onze samenleving. Dankzij de Europese subsidie kunnen we samen bouwen aan een stad waarin zorgen voor ouderen vanzelfsprekend is. Een samenleving die goed is voor ouderen, is goed voor iedereen. Om ouderen volwaardig te laten meedoen en actief te houden, moeten we de juiste voorwaarden scheppen: goed en passend wonen, toegankelijke zorg en aandacht voor vitaliteit.”
— Froukje de Jonge, wethouder Volksgezondheid, Zorg en Ouderenbeleid