Energiecoöperatie De Groene Reus (DGR) ontwikkelt een project met een voor Almere nieuwe energie opwekmethode: Parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen c.q. solar carports.
Deze maken koel en droog parkeren met laadfaciliteiten mogelijk. Voor zonnepark(eren) hoeft geen natuur te worden ingeleverd. Solar parking helpt de energietransitie versnellen en CO2 besparen. In Almere zijn alleen bij de Lidl in Oosterwold zonnecarports toegepast. Genoeg geschikte parkeerterreinen in Almere.
Het nieuwe bestuurslid MariannA Bakker, communicatie- en organisatiespecialist, is initiatiefnemer van een solar carport project voor Almere met kunst. Samen met bestuurslid Projecten Robert Hemmen, die recent vicevoorzitter is geworden, ontwikkelen ze een plan en onderzoeken de haalbaarheid van zonneparkeren in Almere.
Ook energiecoöperatie Almeerse Wind (AW) werkt aan initiatieven met solar carports. De intentie is om samen op te trekken. De ontwikkeling van zonneparkeren in Almere vraagt nog wat tijd.
In de tussentijd hoopt De Groene Reus dat het zonnepark in Almere, in een buitenbocht van de A27, toch echt dit najaar het zonlicht ziet. Het A27 zonnepark, tot stand gekomen met ontwikkelaar Solar Proactive, gaat na voltooiing stroom leveren voor 10.000 Almeerse huishoudens. Onder en rond de panelen komt een speciale begroeiing, die zorgt voor een hoge biodiversiteit op het terrein.
Zoals gebruikelijk bij energiecoöperaties, kunnen inwoners van Almere en Flevoland straks financieel participeren in het zonnepark-project tegen een gunstige rente.
De Groene Reus draagt met nieuwe energie bij aan het doel van gemeente Almere om in 2030 energieneutraal te zijn en aan een duurzaam Flevoland.