Grote zorgen over tekort van 76 miljoen

Zorgelijk, teleurstellend, geschokt en verbijsterend. Dat zijn de reacties van de grootste politieke partijen in Almere op het tekort dat de gemeente de komende jaren te wachten staat. Het gaat om een bedrag van 76 miljoen euro. De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn daarbij nog niet meegerekend en dat baart zowel de coalitie als de oppositie grote zorgen.

De grote problemen liggen vooral bij de kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Voor die twee posten moet de gemeente de komende jaren 45 miljoen euro extra uittrekken. Ulysse Ellian van collegepartij VVD: “Ik vind de omvang van deze bedragen in het Sociaal Domein niet langer acceptabel. Ik vind ook dat de gemeenteraad heel slecht mee wordt genomen in de oorzaak van deze tekorten.”

Ook Martine van Bemmel van coalitiepartner D66 maakt zich ernstig zorgen over het ontstane tekort: “Waar ik mij wel heel erg zorgen over maak en ook verbaasd over ben, is dat de gemeente vrij weinig grip lijkt te hebben op de kosten die gaan naar de zorg.”

Niet acceptabel
Almere heeft een begroting van bijna 1 miljard euro. Vrijwel elk jaar geeft de gemeente meer geld uit dan er binnen komt, ook wanneer het goed gaat met de economie. Toon van Dijk van oppositiepartij PVV vindt dat niet acceptabel: “Dit college is duidelijk niet in staat om die kosten binnen de zorg te beheersen. Dat is iets wat echt moet gebeuren. Wat de PVV betreft, gaan we fors snijden in de managementlagen die in de zorg zitten.”

Ruud de Jonge van oppositiepartij PvdA zegt verrast te zijn door de omvang van het tekort: “Wat ons eigenlijk het meest verbaast is de grootte maar ook dat we het niet zagen aankomen en dat zegt ook wel iets over de controle die we hebben en daar maken wij ons erg zorgen over.”

De komende maanden praten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad over de financiële positie van de gemeente en hoe het ontstane tekort kan worden opgelost.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door