Land Art LuisterweekendLuister in het weekend van 6 en 7 juni 2020 naar de landschapskunst van Flevoland.Voor het Land Art Weekend van 2020 gaat Land Art Flevoland op de audiotoer. In het weekend van 6 en 7 juni presenteert kunstjournalist Luuk Heezen tien luisterprogramma’s. Per landschapskunstwerk een uitzending, plus een over de hele collectie. Zo kun je binnen of buiten, thuis of ter plekke, het hele weekend van de Flevolandse land art genieten.

Jaarlijks worden de landschapskunstwerken in Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten en de Noordoostpolder in het zonnetje gezet tijdens het Land Art Weekend. Martine van Kampen, curator van het Land Art Flevoland: “Door dit jaar het hele programma beluisterbaar te maken verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving. Zo kan iedereen de landschapskunst van gepaste afstand meemaken.”

Tijdens het Luisterweekend worden de kunstwerken zelf ten gehore gebracht, en interviewt Heezen kunstenaars en kenners over de kunstwerken van Robert Morris, Richard Serra, Daniel Libeskind, Piet Slegers, Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Bob Gramsma, RAAAF | Atelier de Lyon. Het programma wordt half mei bekendgemaakt.

Beluister het Land Art Weekend op 6 en 7 juni live op www.landartflevoland.nl. Nadien zijn de afleveringen ook als podcasts beschikbaar.

Verder op het programma
Vesna Dragojevic van Good4Good maakt speciale playlists voor elk landschapskunstwerk. Vorig jaar verzorgde zij tijdens het Land Art Weekend de Buitenmis in De Groene Kathedraal – dit jaar kan je haar muziekkeuzes op alle negen locaties beluisteren. Ze geven de kunstwerken een extra dimensie, zonder ook maar iets aan de uiterlijke vorm te veranderen.Het luisterweekend is ook een uitgelezen moment om de Engelenzender van Moniek Toebosch op de Houtribdijk eens te ervaren. Rij in je eigen auto over de dijk en hoor via de app de engelen zingen. Land Art Flevoland hoopt dit bijzondere geluidskunstwerk binnenkort aan de collectie toe te voegen.
Luuk Heezen

Luuk Heezen is presentator en kunstjournalist. Hij interviewt hedendaagse kunstenaars voor zijn podcast Kunst is Lang, maakt de reportagereeks Museumkaart Ontdekt voor Museumkaart, presenteert evenementen in de culturele sector en maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1. Voor het Land Art Weekend 2020 giet hij de mooiste verhalen over de negen Land Art-werken in een reeks live uitzendingen.

Achtergrondinformatie:

Land Art Weekend
Stichting Land Art Flevoland organiseert sinds 2016 jaarlijks het Land Art Weekend in het eerste weekend van juni. Het Land Art Weekend is het ‘open huis’ van de landschapskunst. De hele kunstcollectie, die van Flevoland als het ware een groot openluchtmuseum maakt, wordt gevierd en geactiveerd. Er staan doorgaans gidsen klaar en er worden activiteiten georganiseerd als performances, voorstellingen en lezingen. Door de maatregelen van de overheid om het coronavirus te controleren, heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen om het weekend beluisterbaar te maken. Hiermee verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving en kan iedereen de kunst van gepaste afstand via de oren ervaren. De land art is 24/7 en ook op de andere 364 dagen van dit schrikkeljaar openbaar toegankelijk. Voor iedereen die na het weekend gaat toeren zijn highlights van de live-uitzendingen naderhand als podcast beschikbaar.

Wat is Land Art?
In de jaren zeventig ontstond in de Verenigde Staten een nieuwe kunstvorm: Land Art. Kunstenaars traden buiten de gebaande paden van musea en galeries en maakten hun werk voor een nieuw soort tentoonstellingsruimte: de vrije natuur. Met materialen die op de locatie zelf te vinden waren, deden ze kleine en grote ingrepen in de natuurlijke omgeving. Hun kunstwerken draaiden om thema’s als vergankelijkheid, natuurkrachten en de tegenstelling tussen natuur en cultuur.

Flevolandse Land Art
De populaire kunststroming waaide in de jaren zeventig over naar Nederland. Kunstenaars uit binnen- en buitenland raakten geïnspireerd door het nieuwe landschap dat verrees tijdens de aanleg van de Flevopolder. Dit nieuwe eiland was een van de grootste menselijke ingrepen in de natuur tot dan toe en paste daarmee precies bij de uitgangspunten van de landschapskunstenaars. Sinds de jaren zeventig zijn in het nieuwe polderlandschap negen landschapskunstwerken geïnstalleerd. Deze kunstwerken van Robert Morris, Richard Serra, Daniel Libeskind, Piet Slegers, Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Bob Gramsma, RAAAF & Atelier de Lyon zijn vrij te bezoeken.

Geschreven door