Wat gaat Almere doen met de Floriade? Stoppen, uitstellen, een afgeslankte variant of toch gewoon doorgaan met de bestaande plannen? Donderdagavond wordt duidelijk welke kant het opgaat. De gemeenteraad moet namelijk een keuze maken. Welke optie het ook wordt, het gaat de stad sowieso miljoenen extra kosten.
De openingsdatum van 28 april 2022 leek lange tijd heilig voor de Almeerse wereldtuinbouwtentoonstelling. Stoppen of uitstel werd door het stadsbestuur nooit als reële mogelijkheid gezien, totdat de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte.
Daardoor lopen alleen al de voorbereidingen vertraging op. Veel hangt bijvoorbeeld af van landen en bedrijven die op de Floriade willen exposeren. “We hebben ons vrij snel gerealiseerd dat die landen, steden en bedrijven het komende jaar echt iets anders aan hun kop hebben dan de Floriade”, gaf wethouder Jan Hoek begin vorige maand aan.
Wat is de beste optie?
Het college van B en W heeft in het geheim verschillende keren gesproken met de gemeenteraad. Uitkomst daarvan is het besluit om een verkenner aan te stellen, die drie opties moet onderzoeken. Dat zijn: een light-variant, het evenement uitstellen of de stekker er helemaal uittrekken.
De conclusies van het onderzoek zijn nog niet vrijgegeven, maar lekten afgelopen weekend al uit via Almere Deze Week. Stoppen met de Floriade zou volgens het onderzoek de duurste optie zijn. Een vierde scenario, namelijk doorgaan met de bestaande plannen, is juist het voordeligst. De mogelijkheid van dit vierde scenario, heeft onafhankelijk verkenner Harry van Dorenmalen op eigen initiatief aan het onderzoek toegevoegd.
Waarom is stoppen duurder dan doorgaan?
Op het eerste gezicht klinkt het vreemd dat nog twee jaar kosten maken goedkoper is dan ermee stoppen. Maar dat laatste betekent ook dat er geen enkel toegangskaartje wordt verkocht. Er wordt dan dus ook helemaal niks terugverdiend van het geld dat al is uitgegeven. De precieze voor- en nadelen moeten duidelijk worden in het volledige rapport van Van Dorenmalen.
Het blijft een gok
Voor de politieke partijen die uiteindelijk een keuze moeten maken, kan het rapport enige houvast bieden, maar het blijft toch ook een gok. Welke rol speelt het coronavirus in 2022 bijvoorbeeld nog bij het organiseren van grote evenementen? Is de reisbranche tegen die tijd weer volledig hersteld? Zijn er bedrijven die het evenement alsnog willen sponsoren? Het zijn vragen waarop op dit moment geen helder antwoord te geven is.
De raadsvergadering begint donderdag om 19:00 uur. De verwachting is dat de definitieve keuze voor één van de vier scenario’s dan nog niet valt. Waarschijnlijk is er twee weken later nóg een bijeenkomst, waarop wel knopen doorgehakt worden.