Vijf extra vuilniswagens moeten afvalproblematiek oplossen

Vijf extra vuilniswagens met personeel moeten het groeiende probleem van het rondslingerende afval in Almere oplossen. Dat maakte wethouder Roelie Bosch donderdagavond bekend tijdens een digitale vergadering van de politieke markt.

Op dit moment wordt het straatbeeld van Almere ontsierd door zwerfafval en wordt er op een aantal plaatsen afval gedumpt. Ook groenafval uit tuinen stapelt zich op, op plaatsen waar voorheen bladkorven stonden. Die had de gemeente niet teruggeplaatst bij het uitbreken van de coronacrisis.

Bladkorven komen terug
Volgens wethouder Bosch worden twee wagens ingezet om de hopen groenafval weg te halen. De bladkorven komen terug. Nog eens twee wagens gaan het grofvuil ophalen. Daarmee wil de wethouder de wachttijd van vier weken nu, terugbrengen naar twee weken. Eén vuilniswagen wordt gebruikt om afvaldumpingen op te ruimen.

De gemeente zal verder gebruik gaan maken van vrijwilligers in de wijken. Zij gaan het zwerfafval te lijf. Vrijwilligers mogen in verband met wet- en regelgeving niet met de vuilniswagens mee. Ook medewerkers van de arbeidsvoorziening Tomingroep gaan aan het werk om het afvalprobleem mee te helpen oplossen. Als gevolg van de coronacrisis is er weinig werk voor bijvoorbeeld de afdeling inpak. De medewerkers staan positief tegenover het idee om ingezet te worden, aldus wethouder Bosch.

Gemeente start bewustwordingscampagne
De gemeente komt ook met een campagne om de inwoners van de stad op het hart te drukken zich aan de regels te houden. Dat gaat met de slogan: “Samen maken we Almere weer schoon. Wij doen dit, wat doet u?”

Wethouder Bosch zei dat de nieuwe vuilniswagens al woensdag gaan rijden. Zij denkt dat over een paar weken de situatie weer normaal zal zijn. De kosten wil de gemeente verhalen op het Rijk. Als die niet wil betalen moet de gemeente er voor opdraaien.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door