Nieuw Lelystads middel moet processierups bestrijden

De gemeente Lelystad bestrijdt de eikenprocessierups sinds vrijdag met een middel uit eigen stad. Het is uitgevonden door het Lelystadse bedrijf Instral. Het milieuvriendelijke middel plakt de rupsen en de haren aan elkaar vast. Hierdoor zijn nestjes makkelijker weg te halen.

Dat deze pilot van start zou gaan, werd vorige week bekendgemaakt. De gemeente Lelystad bestrijdt de rups vooral door natuurlijke vijanden terug te brengen, zoals bepaalde vogelsoorten en sluipwespen. Maar dat alleen is nog niet voldoende. Daarom wordt er nu geëxperimenteerd met deze nieuwe methode.

De eikenprocessierups zorgt in toenemende mate voor overlast. De haren van het dier kunnen jeuk en huidirritatie veroorzaken. Het bestrijden van de rups bleek het afgelopen jaar niet makkelijk: veel middelen zorgen er niet alleen voor dat de eikenprocessierups verdwijnt, maar ook alle dieren eromheen.

Makkelijker op te zuigen
Het middel was oorspronkelijk bedoeld om stof op elkaar te laten plakken. Hierdoor zou het makkelijker zijn om weg te halen. Daarvoor won het bedrijf in 2015 al de Flevopenning, als meest innovatieve ondernemer van de provincie. Inmiddels is het doorontwikkeld en kan het worden ingezet om ook de eikenprocessierups te fixeren en daardoor makkelijker weg te halen.

De eerste resultaten van de test langs de Larserdreef lijken gunstig.”Het is een stuk makkelijker om ze na behandeling op te zuigen”, zo zegt Willem Koot van Quercus Boomexperts, door de gemeente ingehuurd ter bestrijding van de rups. Voorlopig is het nog wel nodig om na gebruik van het middel de beesten op te zuigen, maar Koot hoopt dat sommige nesten kunnen blijven zitten als blijkt dat de dieren geen haren meer verliezen. Die haren veroorzaken namelijk de overlast.

Over een aantal weken wordt bekeken of de proef een succes is en of deze wordt uitgebreid.

Geschreven door