Buurtacties voor AED in Almere mislukken vaak

Verreweg de meeste inzamelingsacties voor aanschaf van een AED in Almere mislukken. In Almere lopen momenteel zes initiatieven voor plaatsing van een AED in woonbuurten.

Het gaat om draagbare automatische externe defibrillatoren. Dankzij buurtinitiatieven zijn op 56 plaatsen in de hele stad AED’s geplaatst door de Hartstichting. In honderd gevallen zijn geldinzamelingen voor plaatsing van de apparaten mislukt. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting.

Het hoge afbreukcijfer is mede het gevolg van de beperkte campagnetijd (dertig dagen) die geldt.

In totaal telt Almere circa honderd AED’s die in geval van hartstilstand gebruikt kunnen worden. Een deel daarvan bevindt zich bij bedrijven en instellingen. De meeste zijn in Stad (42) en in Buiten (25). In de wijk Hout zijn geen AED’s te vinden.

Voor de plaatsing van een buurt-AED moet 2740 euro worden opgehaald. De leverancier stimuleert de acties met een bijdrage van ruim duizend euro. Voor een actie in Filmwijk is nu bijna 2000 euro binnen dankzij 43 donateurs.

Geschreven door