Almere Boven, luchtfoto-tentoonstelling over de ontwikkeling van Almere

Op vier locaties in de stad 

Stadsarchief Almere presenteert vanaf 25 augustus 2020 op vier locaties Almere Boven, een grote overzichtstentoonstelling met oude en nieuwe luchtfoto’s van de stad. In het Stadsarchief, Erfgoedhuis, de nieuwe bibliotheek in Stad en in Haven zijn verschillende, gratis toegankelijke tentoonstellingen te zien. Veel mensen uit Almere zullen op de foto’s zien hoe hun stadsdeel of buurt is ontstaan. 

Stadsarchief Almere maakte voor de tentoonstelling Almere Boven een selectie uit een collectie van bijna 25.000 luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2020. Een unieke verzameling, want Almere is vrijwel de enige stad in Nederland die luchtfoto’s heeft vanaf het prille begin. Als bezoeker zie je de ontwerpen van de stad tot leven komen. Van tekentafel tot werkelijkheid.

Almere Boven toont oude luchtfoto’s van een nog lege polder in contrast met recente beelden, genomen op dezelfde plaats. Samen bieden ze een blik op de snelle groei van Almere, en op de verschillen in karakter en opzet tussen de verschillende stadsdelen.  

Zoeken in een collectie van 25.000 luchtfoto’s 

Met Almere Boven wil het Stadsarchief de aandacht vestigen op de grote collectie van 25.000 gedigitaliseerde luchtfoto’s. Naast een bezoek aan een of meerdere tentoonstellingen kan iedereen vanaf september ook online luchtfoto’s zoeken en bekijken via almere.nl/stadsarchief. 

Samensteller Michel Langendijk wil met Almere Boven ook verbazing opwekken. ‘De oudere foto’s van Bart Hofmeester bijvoorbeeld, zijn prachtige, bijna abstracte beelden, die een groot publiek verdienen, ook van buiten Almere. Soms moet je even heel goed kijken. Na een tijdje zie je dat een paar lege vlakken op een oude luchtfoto het huidige stadsmeer het Weerwater blijkt te zijn, of het stadscentrum van de 8e stad van Nederland’.  

Bart Hofmeester / AeroCamera 

Bijna de helft van de getoonde luchtfoto’s  zijn van Bart Hofmeester AeroCamera. Hofmeester (1921 – 2001) was een van de pioniers van de Nederlandse luchtfotografie. Vooral zijn foto’s van de lege polder vallen op. Almere Boven toont ook foto’s van diverse andere luchtfotografen die de afgelopen 50 jaar in opdracht van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) en de gemeente hebben gewerkt.  

Vier tentoonstellingen 

Bij het samenstellen van Almere Boven werd in de collectie zoveel mooi materiaal teruggevonden dat niet één maar vier verschillende tentoonstellingen werden ingericht, steeds met een selectie foto’s gericht op het desbetreffende stadsdeel.  

Stuk-voor-stuk zijn aan de foto’s mooie verhalen over de ontwikkeling van Almere verbonden. Bij detentoonstelling verschijnt daarom een gratis boekje met luchtfoto’s en een kijkwijzer met achtergronden, anekdotes en kijktips (‘let op de gele stadbus’ of ‘zie de blauwe bungalowtent op het strand’ ). Hiermee wordt de bezoeker –van jong tot oud– meegenomen in een reis van ‘bovenaf ‘ door de geschiedenis van de stad. Al kijkend ontdek je waarom het Weerwater zo heet of en waarom een bloemkoolwijk zo genoemd wordt. 

Openingstijden Almere Boven 

Stadsarchief Almere (25 augustus t/m februari 2021), met luchtfoto’s uit verschillende stadsdelen 
Stadhuispromenade 2, Almere Stad (t.o. stadhuis, links onder de bibliotheek)
wo t/m vr 13.00 – 17.00
ook geopend op di 25 aug, za 29 aug, za 12 sept, za 10 okt en op verzoek. Tevens rondleidingen op verzoek

de nieuwe bibliotheek | Stad (25 aug – 10 okt 2020) met een focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort
Stadhuisplein 101, Almere Stad
ma, wo, za 10.00 – 18.00
di, do, vr 10:00 – 20.00 

de nieuwe bibliotheek | Haven (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Haven
Markt 41, Almere Haven (gebouw Corrosia)
ma t/m vr 10.00 – 18.00
zaterdag 10:00 – 17.00 

Erfgoedhuis Almere Buiten (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Buiten
Baltimoreplein 112, Almere Buiten (naast station Almere Buiten)
di t/m do 13.00 – 16.00 

Gratis toegang. Alle locaties 1,5 meter afstand. 

Geschreven door