Almere Boven Presenteert

Stadsarchief Almere presenteert vanaf 25 augustus 2020 op vier locaties Almere Boven, een grote overzichtstentoonstelling met unieke luchtfoto’s van de stad. In het Stadsarchief, Erfgoedhuis, de nieuwe bibliotheek in Stad en in Haven zijn verschillende, gratis toegankelijke tentoonstellingen te zien.

Almere Boven toont oude luchtfoto’s van een nog lege polder in contrast met recente beelden, genomen op exact dezelfde plaats. Samen bieden ze een unieke kijk op de snelle groei van Almere, en op de verschillen in karakter en opzet tussen de verschillende stadsdelen. De tentoonstelling richt zich naast mensen uit Almere nadrukkelijk op een breed publiek van geïnteresseerden in de geschiedenis en de (stedenbouwkundige) ontwikkeling van new town Almere, tot liefhebbers van fotografie.

Vier tentoonstellingen
Bij het samenstellen van Almere Boven werd in de collectie zoveel mooi materiaal teruggevonden dat niet één maar vier verschillende tentoonstellingen werden ingericht, steeds met een unieke selectie foto’s gericht op het desbetreffende stadsdeel. 

Stuk-voor-stuk zijn aan de foto’s mooie verhalen over de ontwikkeling van Almere verbonden. Bij de tentoonstelling verschijnt daarom een gratis boekje met luchtfoto’s en een kijkwijzer met achtergronden, anekdotes en kijktips (‘let op de gele stadbus’ of ‘zie de blauwe bungalowtent op het strand’ ). Hiermee wordt de bezoeker –van jong tot oud– meegenomen in een reis van ‘bovenaf ‘ door de geschiedenis van de stad. Al kijkend ontdek je waarom het Weerwater zo heet of en waarom een bloemkoolwijk zo genoemd wordt.


Openingstijden Almere Boven
Stadsarchief Almere (25 augustus t/m februari 2021), met luchtfoto’s uit verschillende stadsdelen 
Stadhuispromenade 2, Almere Stad (t.o. stadhuis, links onder de bibliotheek)
wo t/m vr 13.00 – 17.00
ook geopend op di 25 aug, za 29 aug, za 12 sept, za 10 okt en op verzoek. Tevens rondleidingen op verzoek

de nieuwe bibliotheek | Stad (25 aug – 10 okt 2020) met een focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort
Stadhuisplein 101, Almere Stad
ma, wo, za 10.00 – 18.00
di, do, vr 10:00 – 20.00

de nieuwe bibliotheek | Haven (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Haven
Markt 41, Almere Haven (gebouw Corrosia)
ma t/m vr 10.00 – 18.00
zaterdag 10:00 – 17.00

Erfgoedhuis Almere Buiten (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Buiten
Baltimoreplein 112, Almere Buiten (naast station Almere Buiten)
di t/m do 13.00 – 16.00

Geschreven door