Ziekenhuis zakt op ranglijst stresstest

Het Flevoziekenhuis is in de financiële stresstest flink in plek gezakt. het Almeerse ziekenhuis van 36 naar 47. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van BDO Accountants en Adviseurs naar de financiële gezondheid van de 64 Nederlandse ziekenhuizen in 2019.

Het Flevoziekenhuis in Almere scoort rapportcijfer 6. De zogeheten solvabiliteit (buffer) was vorig jaar beter dan in 2018, maar het resultaat voor rente en afschrijvingen zijn verslechterd.
Het ziekenhuis zegt in een reactie dat het rendement in 2019 is verslechterd, omdat het Flevoziekenhuis door het wegvallen van MC Zuiderzee in Lelystad veel meer zorg heeft geleverd dan vooraf was afgesproken met de zorgverzekeraars. Deze ‘overproductie’ en extra kosten zijn niet in de opbrengsten verwerkt en hierover wordt nog met de verzekeraars onderhandeld.

De Antonius Zorggroep uit Sneek met een vestiging in Emmeloord scoort met rapportcijfer 8 het beste van de in Flevoland actieve ziekenhuizen. Zij staat in de ranglijst op op plaats 25, vijf lager dan in 2018. De solvabiliteit en operationele resultaten liggen hoger dan in 2018, maar het rendement is iets gedaald.

BDO maakt zich zorgen over de mogelijkheid van ziekenhuizen om te investeren, zodat ze op termijn door vernieuwing de kosten juist omlaag kunnen brengen.
Ook heeft de sector ‘last’ van de onduidelijke verhoudingen en kosten tussen de ziekenhuizen en de afzonderlijke medische specialistische bedrijven, waarin de specialisten samenwerken.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door