Gemeente wil grip op jeugdzorg met nieuwe maatregelen

De gemeente Almere gaat maatregelen invoeren om de grip terug te krijgen op stijgende kosten van de jeugdzorg. De gemeente moet momenteel jaarlijks ruim 10 miljoen euro bijleggen om de financiën rond te krijgen.

Op den duur kost de jeugdzorg van Almere jaarlijks ruim 70 miljoen euro. De extra uitgaven gaan onder meer ten koste van het groot onderhoud van verouderde wijken in de stad.

De gemeente wil nu gaan werken met een jaarlijks budget waarmee externe aanbieders zorg kunnen geven aan hulpbehoevende jongeren en gezinnen. De uitgaven door die partijen kennen wel richtlijnen, maar zijn niet juridisch bindend. De grootste besparing moet dan ook komen uit een beter ‘contractmanagement’ met deze aanbieders. De gemeente wil daarin duidelijkere afspraken maken met deze partijen en hun uitgaven actief monitoren. Mochten de kosten dan toch hoger uitpakken dan verwacht, kan de gemeente als paardenmiddel een ‘hard budgetplafond’ instellen.

Met in totaal tien maatregelen hoopt de gemeente Almere de kosten van de jeugdzorg binnen de perken te houden. Donderdag krijgt de gemeenteraad de kans te reageren op deze en andere maatregelen in het voorstel meld omroep flevoland

Geschreven door