Toch stabiliteitsproef bomen Westerdreef

Het college is toch accoord gegaan met het uitvoeren van een trekproef bij de bomen langs de Westerdreef in Almere Haven. Dat moet een beter beeld geven van hoe stabiel ze zijn. Het college van B&W concludeerde eerder dat de populieren instabiel zijn en voor een onveilige situatie zorgen.

Volgens het college zouden de bomen daarom gekapt moeten worden. Dat zorgde voor veel onrust bij buurtbewoners.

Bij een bomentrekproef wordt hoog in de boom een lier bevestigd en wordt gesimuleerd dat er een zware storm is. Daarbij worden zowel de breukveiligheid van de stam als de standvastigheid van de wortelkluit geanalyseerd. Naast de trekproef, wordt ook de direct aanwonenden van de Westerdreef om hun mening gevraagd. Het stadsbestuur zegt dat deze mening zwaarder weegt dan van andere bewoners. Een deel van die bewoners ziet de bomen liever verdwijnen.

De gemeente verwacht dat de resultaten van de trekproef en de meningen van de bewoners in het eerste kwartaal van volgend jaar bekend zijn. Daarna wordt de raad opnieuw op de hoogte gesteld van wat er uiteindelijk moet gebeuren.

Onderzoek
In oktober deed bomenexpert Jitze Kopinga al onderzoek naar de conditie van de bomen. Dat deed hij in opdracht van de Almeerse SP-fractie. Zijn conclusie is dat de bomen stabiel genoeg zijn en daarom niet gekapt hoeven te worden. De SP-fractie liet het onderzoek uitvoeren na signalen van bewoners van het gebied. Zij zijn het niet eens met de bomenkap en zamelden 1200 handtekeningen in tegen de bomenkap.

Bron oa omroep flevoland

Geschreven door