Ondernemers Almere Haven adopteren afvalbakken

Ze staan verspreid in het centrum van Almere Haven, metalen prullenbakken. Ze zijn bedoeld voor bijvoorbeeld een leeg blikje, snoeppapier en tegenwoordig ook gebruikte mondkapjes.

De prullenbakken worden dan ook goed gebruikt. Ze raken soms al vol voordat ze geleegd worden. Ondernemers bedachten een plan om dat te voorkomen.

Kleine moeite

Adri Bax, voorzitter van de ondernemersvereniging: “ Voor onze klanten willen wij dat het centrum schoon en netjes is. Een overvolle prullenbak nodigt uit om afval ernaast te gooien. Wij bedachten dat wij de prullenbakken zelf kunnen legen als we zien dat zij vol raken. Voor ons is het een kleine moeite voor een schone omgeving.”

Zwerfafval voorkomen

De ondernemers gingen met hun adoptieplan naar de gemeente. Wethouder Hilde van Garderen: “Ik was direct enthousiast over hun plan. In Almere willen wij met iedereen die hier woont of werkt de stad schoon en leefbaar houden. Dit adoptieplan helpt bij het voorkomen van zwerfafval. Als straks alle winkels weer open kunnen dan staan de ondernemers klaar.”

Adoptiepapieren

Ondernemers en gemeente tekenen “officiële adoptiepapieren” en gaan aan de slag. De gemeente regelt prullenbaksleutels, prikkers en afvalzakken en de ondernemers legen de prullenbakken. Als alle winkels weer open kunnen staan deze ondernemers klaar om hun omgeving schoon te houden.

Bewonersinitiatief

Naast ondernemers hebben bewoners uit Almere Poort en Almere Haven een verzoek gedaan om een ondergronds inzameldepot (OID) te adopteren. Deze bewoners hebben een sleutel gekregen om zo verstoppingen in de OID te verhelpen. Zo blijft de omgeving schoon en het helpt bij het voorkomen van zwerfafval.

Ondernemers en bewoners in Almere die adoptant willen worden kunnen m

Geschreven door