Start immuuntherapie longkankerpatiënten in het Flevoziekenhuis

Sinds vorige week kunnen longkankerpatiënten voor immuuntherapie terecht in het Flevoziekenhuis. Tot nu toe moesten zij hiervoor naar het Amsterdam UMC. Patiënten die hun behandeling daar zijn gestart, kunnen deze voortzetten in het Flevoziekenhuis.

Longarts Bas van der Maat: “De voordelen voor patiënten zijn groot. Zij blijven nu voor de totale behandeling onder begeleiding van hun eigen longarts en oncologieverpleegkundige in het Flevoziekenhuis, dichtbij huis. We zijn dan ook heel blij dat de zorgverzekeraars toestemming hebben verleend. Ook onze collega’s van de Kurenkamer zijn er klaar voor.”

Kwaliteit van leven

Immuuntherapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem de tumorcellen als lichaamsvreemd herkent. Het lichaam valt de tumorcellen aan met een ontstekingsreactie. Immuuntherapie kan voor een deel van de patiënten de plaats innemen van chemotherapie en bij een ander deel van de patiënten in combinatie met chemotherapie worden gegeven. Bas van der Maat: “Immuuntherapie bij longkankerpatiënten met uitgezaaide longkanker geeft goede resultaten. De patiënt ervaart minder bijwerkingen dan bij chemotherapie en het effect houdt over het algemeen langer aan. De kwaliteit van leven voor deze groep patiënten neemt dankzij deze behandeling toe. Genezing van uitgezaaide longkanker is helaas niet mogelijk.”

Intensieve samenwerking

De afdeling Longziekten ziet ongeveer 100 nieuwe longkankerpatiënten per jaar. Ongeveer 40 van hen komen voor immuuntherapie in aanmerking. Een belangrijke bijwerking van immuuntherapie is het optreden van ontstekingen, op andere plekken dan de longen. “Samenwerking met andere specialismen is daarom belangrijk, vertelt longarts van der Maat. “We bespreken deze patiënten in multidisciplinair verband met collega’s van Interne Geneeskunde, Maag-, darm- en leverziekten (MDL) en Dermatologie. Ook de samenwerking met de collega’s uit het Amsterdam UMC is intensief.”

Hematologie

Eind 2019 startte de afdeling Hematologie van het Flevoziekenhuis al met immuuntherapie in het kader van de behandeling van lymfeklierkankerpatiënten. De behandelresultaten waren hierbij goed met slechts weinig bijwerkingen.

Foto aangeleverd

Geschreven door