150e patiënt bij poli Gynaecologie met sedatie geholpen in Flevoziekenhuis

Bij steeds meer gynaecologische ingrepen in het Flevoziekenhuis wordt sedatie toegepast. Dat is minder belastend dan een narcose. Patiënten ervaren minder angst, stress en pijn. Bovendien kunnen ze sneller weer naar huis. Vandaag werd gevierd dat de 150e patiënt via sedatie is behandeld.

Sedatie

Sedatie betekent letterlijk ‘verlagen van het bewustzijn’. Via een infuus krijg je een slaapmiddel toegediend. Daardoor val je in een matig tot diepe slaap. Daarnaast krijg je ook een pijnstiller en vaak een lokale verdoving. Door de sedatie kun je je beter ontspannen, ben je je niet of nauwelijks bewust van de ingreep en voel je minder pijn. Sedatie is vooral geschikt bij relatief kleine behandelingen en operaties. 

Snel weer thuis

Tot oktober vorig jaar werd een groot deel van deze behandelingen op de operatiekamer uitgevoerd. De patiënt kreeg dan een algehele narcose of een ruggenprik en moest meestal een hele dag in het ziekenhuis blijven. Nu vinden deze ingrepen plaats op een behandelkamer op de polikliniek Gynaecologie. Dankzij de sedatie ervaren patiënten niet alleen minder angst en pijn, ze herstellen ook sneller. Sedatie is geen narcose. Je hoeft dus niet beademd te worden. Daarom kunnen de meeste patiënten een uur na de ingreep alweer naar huis. ’

Geschreven door