Almere kent grootste groei aantal inwoners

De bevolking groeide vorig jaar nergens in Nederland zo hard als in Almere. De stad kende een groei van bijna 3000 inwoners. Dat is meer dan de grootste steden van het land, Rotterdam en Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook de andere Flevolandse gemeenten groeiden. Daarmee is Flevoland de enige provincie waar alle gemeenten groter werden qua inwoners. Lelystad staat op de tweede plek met een groei van zo’n 1200 inwoners. Urk staat onderaan de lijst. Het dorp heeft er ten opzichte van een jaar eerder zo’n 200 inwoners bij gekregen.

De groei in een gemeente wordt bepaald door verschillende factoren. Zo worden er mensen geboren en gaan er mensen dood. Ook komen nieuwe mensen in een gemeente wonen, maar er zijn ook vertrekkers. Verder is er sprake van migratie van en naar het buitenland.

AlmereAlmere had begin vorig jaar 211.893 inwoners. Aan het einde van 2020 waren dit er 214.757. Dat komt neer op een groei van 2.864 personen.

Het aantal inwoners van Almere steeg vorig jaar door:

  • Geboorten: 2.491 personen
  • Vestiging vanuit andere gemeente: 9.702
  • Vestiging vanuit buitenland: 2.109

En het daalde door:

  • Sterfgevallen: 1.085
  • Vertrek naar andere gemeente: 8.949
  • Vertrek naar buitenland: 1.404

Vorig jaar groeide de Nederlandse bevolking niet hard. In totaal met zo’n 67.000 mensen. Dat komt volgens het CBS onder meer door een hoger sterftecijfer dan in de jaren ervoor. Daarnaast daalde het geboortecijfer. Voor het eerst in 19 jaar was het geboortecijfer daarmee lager dan het sterftecijfer.

Ook de immigratie staat nagenoeg stil. In 2019 was dat de belangrijkste reden dat de bevolking groeide.

Geschreven door