Gemeenteraad Almere wil komst datacentra kunnen tegenhouden

De gemeenteraad Almere wil snel regels opstellen voor de komst van datacentra naar de stad. Aanleiding is de wijziging van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Stichtsekant. Daar komt een kleinschalig datacentrum. Dat centrum wil een noodstroomvoorziening aanleggen met dieselaggregaten, en daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. De kwestie werd donderdagavond besproken op de politieke markt.

Sinds enige tijd klinkt veel weerstand tegen datacentra, zeker de grote centra die gebruikt worden door Tech giganten als Microsoft, Google en Facebook. Ze verbruiken veel stroom, leveren relatief weinig werkgelegenheid, de terugwinning van warmte valt tegen en watergekoelde centra gebruiken veel water. De gemeenteraad van Almere staat nu ook kritisch tegenover deze ontwikkelingen en wil daar waar mogelijk datacentra kunnen tegenhouden is te lezen op de site van OMroep Flevoland

Het datacentrum op Stichtsekant komt er omdat het huidige bestemmingsplan dat namelijk toelaat. De gemeenteraad wil ook dat dit centrum gebouwd kan worden, maar voor toekomstige initiatieven moeten wel specifieke regels worden opgesteld. Wethouder Maaike Veningen zei dat ze daarmee aan de slag gaat.

Geschreven door