Kunstlinie gesloten, maar toch volop in de spotlight

Kunstlinie staat te popelen om haar deuren te openen voor Almeerders en andere bezoekers. Tot dat weer kan, zijn er maar liefst twee bijzondere initiatieven te zien: de foto’s van Mona Alikhah op de gevel van Kunstlinie en een filmpje van Dutchess Asmr waarin de zintuigen op een bijzondere manier getriggerd worden.

Nu meer dan ooit bieden musea troost als plekken van bezinning, herkenning, verwondering, verbazing en ontroering. Ze verbinden ons, zowel met het verleden als met het nu en laten het grote verhaal zien over wie we werkelijk zijn. Ook in Kunstlinie kun je dat (digitaal) ervaren. In de tentoonstelling thuis staan de zintuigelijke effecten van geur en geluid in de huiselijke omgeving centraal. Geuren en geluiden hebben een sterke invloed op onze gemoedstoestand. Om, ondanks de dichte deuren, toch een tipje van sluier op te lichten en het publiek alvast online te laten genieten van kunst heeft Kunstlinie aan Dutchess Asmr gevraagd om een speciaal filmpje op te nemen in de Kunsthal.

Kippenvelgeluiden

Achter Dutchess Asmr gaat de 24-jarige Esmee schuil. Zij maakt op haar YouTube-kanaal filmpjes waarin geluiden centraal staan: ze fluistert, tikt en trommelt op dingen, laat zakjes kraken en plastic knisperen. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn, kan dat kippenvel opwekken. ASMR staat voor: Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een gevoelssensatie, tintelingen over je lichaam waar je geen controle over hebt. Esmee waarschuwt: “Niet iedereen is er gevoelig voor. Maar die tintelingen kunnen getriggerd worden door geluiden of bewegingen. Ik maak de filmpjes niet voor mezelf, maar voor andere mensen. Het is bedoeld om te kunnen ontspannen, dus ik ga altijd op zoek naar geluiden die mensen als prettig ervaren.’

Zo af en toe maakt Esmee haar filmpjes op locatie en deze keer is zij naar de tentoonstelling thuis gekomen om haar ASMR-kunsten te tonen met behulp van attributen, kunstwerken en meubilair die in Kunstlinie staan. Het eindresultaat is te bekijken op www.kunstlinie.nl/asmr

Bijzondere foto’s in Mijn Almere

Het filmpje van Esmee is niet de enige activiteit. Suburbia in de buurt, gelieerd aan het theatergezelschap Suburbia in de stad, heeft de afgelopen drie jaar verhalen verzameld van Almeerders die zijn geportretteerd door fotograaf Mona Alikhah. Het resultaat is het unieke document Mijn Almere, dat vanaf heden tot 1 juli óp gebouw de Kunstlinie in Almere te zien is. Maar liefst 29 portretten sieren de buitenzijde van het iconische gebouw (ontworpen door SANAA). Zo kunnen de verhalen van én met Almere gedeeld worden – ook nu Kunstlinie (door coronamaatregelen) gesloten is. Elk portret heeft een eigen QR-code. Zodra je deze scant met je telefoon kun je verhalen van Almeerders of een fragment uit een voorstelling lezen of beluisteren.

In 2018 startte Suburbia in de Buurt met Almere mijn Thuis. Met verhalen en een voorstelling over je thuis voelen in Almere en wat daarvoor nodig is. Het jaar daarop stond Almere mijn Trots in het teken van identiteit en trots. Afgelopen jaar werd er gewerkt aan Almere mijn Toekomst, met verhalen over Almere, de toekomst en alles daartussenin. Het idee was om de voorstelling van 2020 in Kunstlinie te spelen, maar helaas liep dit natuurlijk anders. Een voorstelling maken kon niet, maar verhalen verzamelen kon nog wel. En daarom is Mijn Almere nu niet in het gebouw te zien, maar erop. Zo staat Kunstlinie de komende tijd toch volop in de spotlight!

Meer informatie www.suburbiaindebuurt.nl.

Geschreven door