Aandacht voor mentaal welzijn jongeren

Jongeren en jongvolwassenen kunnen door de coronamaatregelen meer mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid, angst en stress ervaren.

Het mentaal welzijn van onze Almeerse jongeren is belangrijk. Daarom hebben ALLYLIFE, Avanti, De Schoor, JAMES, Dare to dream in 036, stichting Scherp en de gemeente Almere hier extra aandacht voor. Door onder andere verhalen te delen en gesprekken te voeren zeggen we gezamenlijk tegen jongeren: je bent niet alleen, praat erover.

Ook nu er een versoepeling is van maatregelen, worstelen veel jongeren met spanningen en weten zij niet waar ze aan toe zijn. Met de jongerencampagne Race Tegen De Klok vragen ALLYLIFE (@Allylife036 op Instagram) en de gemeente Almere aandacht voor deze jongeren en laten we zien dat niemand alleen is met zijn of haar problemen. In korte documentaires, posters en een videoclip worden de komende tijd verhalen van jongeren gedeeld en worden zij via almere.nl/jong gewezen op de hulp die mogelijk is in Almere. ALLYLIFE: ‘Jongeren voelen zich bijvoorbeeld alleen omdat ze minder sociale contacten hebben. Of zijn bang niet over te gaan omdat ze zich minder konden focussen op de online lessen. Veel jongeren vragen zich af waar ze aan toe zijn. Het voelt voor hen alsof de tijd dringt terwijl dit niet het geval is. Ze zien het als een race tegen de klok.’

Filmavond en podcast

Ook Avanti- het Almeerse platform voor verbinding -heeft in de maand mei mentale gezondheid als thema, met onder andere de filmavond in Between the Scenes (@inbetweenthescenes op Instagram) over dit thema op 6 mei. In between the scenes is voor en door jongeren in Almere; een avond vol film, talks en good vibes. Daarnaast deelt Avanti gedurende de maand drie verhalen, een podcast en een filmportret over jongeren en mentale gezondheid.

Waar kan je terecht

De jongerenwerkers van De Schoor blijven actief in de stad en zichtbaar op sociale media. Zij gaan met jongeren in gesprek over wat ze meemaken en zijn gemakkelijk te bereiken via de jongerenapp (06 – 39098133). Dare to dream in 036 biedt perspectief en helpt jongeren een stapje in de richting van hun ideale toekomst. Soms hebben jongeren hulp, les, training, coaching of spullen nodig om hun doel te bereiken en hun dromen waar te maken. Dare to dream denkt graag en gratis mee. Jongeren kunnen een dm sturen op instagram (@daretodreamin036) of bellen of appen met Andrea via 06-40188536. Andere hulpverlening is te vinden op www.almere.nl/jong.

Samen met jongeren

De Almeerse stichting SCHERP is door en voor jongeren en maakt documentaires  online content en organiseert evenementen over maatschappelijke thema’s en mentaal welzijn onder jongeren. Momenteel werken zij aan een documentaire over mannen en mentaal welzijn. Deze zal naar verwachting in 2022 in première gaan in Almere. Jongerenplatform JAMES heeft eind april samen met Omroep Almere een aantal radio-uitzendingen voor jongeren gemaakt die terug zijn te luisteren op omroepalmere.nl. Ook hebben zij dit voorjaar samendenksessies gehouden met jongeren om op te halen wat er speelt en wat mogelijke oplossingen zijn. Hieruit bleek onder andere dat veel jongeren toekomstperspectief missen, thuis problemen ervaren en/of het gevoel hebben dat zij weinig hebben bereikt tijdens de lockdown. Ook bij versoepelingen is dit niet meteen opgelost. Daarom blijft het belangrijk dat jongeren hierover praten, met elkaar, met iemand uit hun omgeving of met een hulpverlener zoals een jongerenwerker.

Geschreven door