Yarden overgenomen door DELA

De in Almere gevestigde uitvaartverzekeraar Yarden wordt toch overgenomen door branchegenoot DELA uit Eindhoven. Vorig jaar blies DELA een overname nog af omdat er onzekerheid was over de financiële verplichting die Yarden had aan honderdduizenden polishouders.

Yarden versoberde in 2019 de uitvaartpolis van een grote groep verzekerden, omdat het bedrijf met financiële problemen kampte. De klanten hadden een verzekering waarmee de hele uitvaart geregeld zou worden, maar omdat uitvaarten duurder zijn geworden besloot Yarden daar een maximumbedrag aan te koppelen. Daarop werden er verschillende rechtszaken tegen de verzekeraar aangespannen. Eind vorig jaar besliste het gerechtshof in Leeuwarden echter dat Yarden de polis eenzijdig aan had mogen passen meld omroep flevoland

DELA garandeert de 390.000 houders van deze naturapolissen alsnog dat ze de komende tien jaar niet hoeven bij te betalen als ze gebruikmaken van het eigen uitvaartbedrijf van de organisatie. Ook komt er een pot van een miljoen euro voor schrijnende gevallen. Daarnaast worden de mensen die de afgelopen jaren ten onrechte hebben bijbetaald, gecompenseerd.

Door de overname kunnen ook de nieuwe financiële problemen van Yarden worden opgelost. De buffers die de uitvaartorganisatie als verzekeraar moet aanhouden van De Nederlandsche Bank (DNB) waren eind vorig jaar te laag. Het bedrijf had daarvoor een herstelplan ingediend. In 2019 waren die buffers ook al eens te laag. Toen besloot het de polissen aan te passen om ze weer aan te vullen.

Volgens DELA kan de samenvoeging met Yarden plaatsvinden zo gauw de toezichthouders het goedkeuren. Bij Yarden werken 900 mensen en 200 vrijwilligers. DELA zegt de personele gevolgen “zoveel moge

Geschreven door