Wie betaalt de rekening?

Bezoekers met kinderen en wie niet de lucht in wil. Kinderen betaalden de helft van de prijs van een volwassene voor de Floriade in Venlo, in Almere is die verhouding flink hoger: 0,66 maal de prijs van een volwassen bezoeker. Een uitje met het hele gezin loopt toch al snel in de papieren, toen en nu.

Een gezin met 3 kinderen (1 jr, 4jr en 10 jr) kon voor €75 (€86,07 met inflatiecorrectie) naar de Floriade in Venlo, met de kabelbaan als extra optie voor €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar.

Voor dit gezin in totaal € 90 (€103,28 met inflatiecorrectie). Iets meer dan de helft van de betalende bezoekers in Venlo maakte die keuze en kocht dat ritje in de lucht, zonder volledige beplakking overigens. Bijna de andere helft dus niet. Dit gezin betaalt nu maximaal €116 voor de Floriade in Almere en is 12% tot 35% duurder uit dan in Venlo afhankelijk van met of zonder kabelbaan. Hierbij zijn de Venlo’se entreeprijzen voor inflatie gecorrigeerd. De entreeprijs voor een volwassene met kabelbaan was toen €30, gecorrigeerd zou dat nu €34,43 betekenen, de bovenkant van de bandbreedte van Floriade entreeprijs nu. De entreeprijs voor een kind prijs met kabelbaan in Venlo van €15 zou nu €17,21 kosten.

De Floriade rekent echter aanmerkelijk meer €19 tot €23 per kind. Voor deze prijs krijg je wel een bijna vijf minuten durende enkele rit met het icoon en de innovatie van deze Floriade: Cabine Incognito: een uitzicht met stipnotering. Want deze cabine is volledig beplakt met een gestipt uitzicht van binnen maar het zicht is desondanks redelijk tot goed, maar minder geschikt voor foto’s. De verplichte afname neemt het risico voor de exploitant weg dat de beplakking tot minder ritten leidt als de bezoeker zelf die keuze kon maken. Het is een gezekerde opbrengst los van de bezoekersvoorkeur. Was de opbrengst met 1,88 mln betalende bezoekers in Venlo tussen 4-5 mln, de opbrengst in Almere is uitgaande van 2 mln betalende bezoekers beduidend hoger, rond 8-9 mln. Een bedrag door de BV af te dragen aan dezelfde exploitant Doppelmayr als in Venlo. Circa tweemaal zoveel dus.

De bezoeker zonder kinderen die niet geïnteresseerd is in een kabelritje betaalt maximaal 22% meer dan nodig. Het voorbeeldgezin dat niet de lucht in wil maar genoeg heeft aan het fraaie uitzicht op het uitzichtpunt op de toren, betaalt toch de volle mep: maximaal €116 in plaats van de € 86 die ze in Venlo kwijt zouden zijn voor inflatie gecorrigeerd, en is daarmee 35% duurder uit. Wie betaalt de rekening? Dat is dit keer niet de gemeente maar de bezoeker met kinderen en de bezoeker die liever niet de lucht in wil. Want we heten niet allemaal Jan van Speijk!

Geschreven door