Bijzondere bomen- en planten bibliotheek op Floriade bijna klaar

De opening van Floriade Expo 2022 is al binnen een paar maanden. We tellen af. Op 14 april 2022 opent de wereldtuinbouwtentoonstelling de deuren. Een half jaar lang kunnen bezoekers het park van 60 hectare bezoeken.

Een van de kroonjuwelen van Floriade is het arboretum. Dat is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar je straks letterlijk doorheen kan lopen.

Wat dit arboretum extra bijzonder maakt, is dat alle bomen en planten die er staan, bijdragen aan een gezonde en groene stad. De bomen zijn met zorg uitgekozen om de luchtkwaliteit te verbeteren of de temperatuur in de stad te verlagen. Het park vormt de groenstructuur van de Floriade Expo 2022 én van de stadswijk Hortus die na afloop van het evenement op het terrein verrijst. Landschapsarchitect Niek Roozen werkt mee aan de realisatie van het Arboretum. Hij maakte van de ontwikkeling een flink aantal foto’s. Op deze pagina een selectie uit zijn eigen verzameling.

2500 bomen in totaal
“De bomen staan erin,” vertelt Niek Roozen tevreden. “Het zijn er 2500 in totaal, waar 750 verschillende soorten en variëteiten onder vallen.” Naast de nieuwe aanplant, houdt het plantteam ook rekening met de oude, gezonde bomen die er al stonden. “Het bestaande groen de ruimte geven was één van onze uitgangspunten. Vandaar dat we zelfs de verharding van een pad hebben gestopt voor een van de oude eiken.”

De beplanting in de nieuwe wijk zal niet alleen een lust voor het oog zijn, maar ook voor de maag. “Er is ontzettend veel diversiteit te vinden in het Arboretum, waaronder dus ook fruit- en notenbomen. Die bomen zijn te herkennen aan het gras dat eronder ligt. De vruchten kunnen hier zacht op vallen en mensen kunnen ervan genieten. Als ik nu een rondje loop over het terrein, ben ik regelmatig een ontzettend lekker appeltje aan het eten.”

Foto’s aangeleverd

Geschreven door