Women of Almere in Stadsarchief Almere | 50 portretten van vrouwen met een migratie-achtergrond

Van 14 oktober 2021 t/m maart 2022 is in Stadsarchief Almere de tentoonstelling Women of Almere te zien. Lyla Carrillo Quan – van der Kaaden maakte 50 portretten van Almeerse vrouwen met een migratie-achtergrond.

De foto’s en levensverhalen zijn opgenomen in de collectie van het stadsarchief en ter ere daarvan is een tentoonstelling en een cultureel programma met ‘levende verhalen’ samengesteld. Bezoek de tentoonstelling en maak kennis met 50 stadgenoten, afkomstig van Argentinië tot Suriname en van Nieuw-Zeeland tot Zimbabwe.  

Lyla Carrillo Quan Van der Kaaden werd geboren in Guatemala en ontmoette haar Nederlandse man tijdens een rondreis door Europa. Sinds 2005 woont ze met haar gezin in Almere. Haar eigen ervaringen hoe het is om te integreren in een andere cultuur zijn mede aanleiding voor haar project.
Sinds 2017 werkt ze aan een serie portretten van vrouwen die, net als zij, vanuit een ander land naar Almere kwamen, vanwege de liefde, adoptie, werk, veiligheid of studie. De serie laat zien hoe het is om in een nieuw land en een nieuwe stad opnieuw te beginnen en daarbij je wortels en identiteit niet te ontkennen. 

Met het project wil Lyla inspireren, motiveren en hoop bieden; voor iedereen die ver van zijn of haar thuisland woont, maar ook voor alle mensen die willen begrijpen hoe het is om een toekomst in een nieuw land op te bouwen.  

Voor de serie Women of Almere maakte Lyla van der Kaaden niet alleen fotoportretten van de vrouwen, ze hield ook interviews, schreef die levensverhalen uit en publiceerde deze op haar website www.womenofalmere.nl. Speciaal voor de tentoonstelling waren meer dan de helft van de geportretteerden bereid om hun levensverhaal in te spreken zodat bezoekers van het stadsarchief de meeste portretten kunnen bekijken én beluisteren.  

Verrijking van de collectie van de stad 

Sinds juli 2021 zijn de portretten opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Almere. Daarmee wordt een meerstemmig verhaal aan de geschiedenis van Almere toegevoegd, passend bij een stad met ruim 148 nationaliteiten. Naar aanleiding van de overdracht heeft het stadsarchief deze tentoonstelling samengesteld. Women of Almere is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00u en tevens op zes open zaterdagen, waaronder 16 en 30 oktober en 14  november, en op verzoek. Gratis toegang. Alle informatie en het hele programma is te vinden op stadsarchief.almere.nl. Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2, 1315 XP Almere, tegenover het Stadhuis in Almere Stad

Geschreven door