SP Flevoland bewaakt Raad van Zeewolde tegen inbraak Meta

Donderdagavond 16 december beslist de gemeenteraad van Zeewolde over de vestiging van het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp.

De SP houdt vlak voor de vergadering samen met inwoners de wacht op het Raadhuisplein en vraagt de raad om daarna de wacht over te nemen en de ogen open te houden om een inbraak van Meta in de gemeente te voorkomen.

De kwestie rond de vestiging van het Meta datacenter nadert zijn ontknoping. De gemeenteraad van Zeewolde beslist donderdagavond of ze 250 voetbalvelden aan kostbare landbouwgrond en gigawatts aan duurzame groene stroom gaat opofferen aan vermeende economische kansen. Inwoners die opkomen voor hun leefomgeving zien in het datacenter een energie slurpende bedreiging en vinden beloftes voor gebruik van restwarmte en teruglevering van zonne-energie via het datacenter doekjes voor het bloeden. Ook zijn er vragen over het communityprogramma dat Meta als compensatie gaat aanbieden. Krijgt de social media gigant hiermee nog meer greep op het sociale leven van inwoners?

Rijk Ravestein (vicevoorzitter SP Almere): “Facebook komt als een dief in de nacht. Ze steelt privé gegevens van miljarden gebruikers en wil de buit verstoppen in een mega datacenter op de vruchtbare akkers van Zeewolde. We moeten deze brute inbraak in onze provincie, de roof van onze groene kroonjuwelen en inbreuk op ons sociale leven met alle middelen voorkomen.”

De SP roept iedereen op om zich vanaf 18:30 uur bij de wacht op het Raadhuisplein aan te sluiten en een zaklantaarn mee te nemen om “samen de inbreker op heterdaad te betrappen”.

Geschreven door