Doe nog maar weer een kunstje… | Column Ton Theunis

We zijn als ApOpa nogal uitgesproken over ‘het kunstmuseum’ waar al maanden over wordt gepalaverd in de gemeenteraad. We zijn er faliekant tegen. Dat komt ons vanuit heel ‘cultureel Almere’ dan ook op forse reprimandes te staan. Hoe durven we?

Want cultuur is heel belangrijk voor de stad. Dat ontkennen we niet. Kunst is een verrijking. Ook dat is waar. Cultuur is steevast het ondergeschoven kind. Inderdaad.

En toch zijn wij tegen dat ding. We hebben liever dat je als gemeente in kunstenaars investeert dan in weer een megalomaan bouwsel. Er zal maar een Picasso tussen die jonge Almeerse schilders zitten hier. Of een Zadkine.

Andere steden hebben op die manier hun beroemde musea ontwikkeld. Ze hadden kunstenaars die iets moois maakten en daar kwamen dan anderen naar kijken. Almere niet. Waar een andere stad er 750 jaar over doet om een bepaald niveau te bereiken, vinden ons stadsbestuur en de ambtelijke top dat wij dat wel in 45 jaar kunnen.

Dat we zoiets niet kunnen, weten we al een tijdje. Sinds Omniworld en helemaal sinds we aan de Floriade zijn begonnen. Wij van ApOpa weten dat, u weet het ongetwijfeld ook. Alleen de politici van onze coalitiepartijen, die weten dat niet. Wij hebben ons met de rest van de oppositie tegen dat plan voor dat kunstmuseum gekeerd omdat we de volgende megalomane ramp al zien aankomen.

Die zagen we al opdoemen toen de gemeente een ‘kwartiermaker’ had aangenomen die heel veel geld verdient. Het lijkt wel een Floriade-directeur. Ze is nu al een tijd bezig en op het Floriade-terrein staat inmiddels een peperduur maar bejubeld paviljoen dat de naam ‘M’ blijkt te dragen. Inderdaad, dat staat vast voor ‘MEGALOMAAN’.

‘Hoe komen jullie daar nou toch bij?’ verzuchten de voorstanders maar steeds. ‘Zo wordt het niet.’ Nou, dan wijzen we op het verleden en de Floriade die minstens € 160.000.000,- heeft opgeslokt en op het mislukken van De Paviljoens én het museum in Casa Casla én het schaarse bezoek in de Kunstlinie én het opdoeken van PIT.

Maar dat mag je niet zeggen, want zo wordt het helemaal niet. Het wordt veel goedkoper, veel mooier én er komen veel meer bezoekers.  Wij weten dat, we hebben er verstand van dus oppositie, houd je mond.

En de kwartiermaakster (van WC-eend) orakelde ook al tijdens haar gelikte presentaties tegen de gemeenteraad dat het geweldig wordt. En de raad slikt dat in meerderheid telkens weer alsof ze werkelijk niets van de Floriade-sprookjes heeft geleerd en inderdaad, dat heeft ze ook niet.

Maar deze week konden we lezen wat het werkelijk wordt, dat onze angst meer dan terecht is. ‘Denk groter dan het Stedelijk Museum in Amsterdam,’ lispelt ze in Het Parool. Denk groter dan wát? Wat zal dat dan wel niet kosten.

Nu wil het geval dat te Almere ook een voormalige Amsterdamse wethouder woont en die wist zich te herinneren wat de renovatie van het Stedelijk had gekost. € 126.000.000,- maar liefst!

Almere heeft dat geld? En gaat dat, alle woningnood, achterstallig onderhoud, tekorten in de zorg en maatschappelijke dienstverlening en ga zo maar door, aan een absurd duur kunstmuseum uitgeven? Terwijl wethouder Lindenbergh heeft meegedeeld dat voor nieuw beleid de komende 20(!) jaar geen geld meer is. Terwijl dat stelletje gisteren nog 10.000 woningen aan woning-minister De Jonge heeft beloofd terwijl ze er voor hun eigen inwoners nog geen 500 wisten te bouwen dit jaar.

Maar Wethouder Van Garderen is er nu al lyrisch over, over haar kunstmuseum. Aan het Weerwater moet het komen. Het is allemaal reeds afgekaart! Ze hebben vermoedelijk al een zaal naar haar vernoemd…

Als we die € 160.000.000,- Floriade-geld tien jaar geleden in de sociale woningbouw hadden gestoken en dat nu met die € 126.000.000,- museum-centen zouden doen, dan was inmiddels een flink deel van de woningnood allang weggewerkt.

Denk daaraan als u op 16 maart in dat stemhokje staat. Jan Schaefer zei ooit dat je in gelul niet kunt wonen.

Nou, in een absurd museum ook niet…

Tom Theunis is vaste columnist bij Omroep Almere, plaatst drie keer per week onderwerpen die de inwoners van de stad aanspreken. Ton is ook kandidaat raadslid voor APOPA

Geschreven door