Anja de Graaff doneert duizenden foto’s aan Stadsarchief Almere

Bijna 21 jaar werkte Anja de Graaff als beleidsambtenaar voor de gemeente Almere aan onder andere gebiedsontwikkeling, educatie, stadsreiniging, veiligheid en de energietransitie.

Bij haar werk had Anja ook áltijd haar camera bij zich. Onderweg naar afspraken in de stad, meestal op haar dienstfiets, legde ze de ontwikkelingen van de stad vast. Ook werd zij gevraagd op officiële momenten, bij de eedaflegging voor ambtenaren of het doorknippen van lintjes. Ze fotografeerde ook veel architectuur. Maar vooral interesseerde Anja zich voor de mens. Voor de bewoners waar het uiteindelijk allemaal om te doen is.

Schenking aan Stadsarchief Almere

In 21 jaar maakte zij naar haar eigen schatting 300.000 foto’s van Almere. Toen haar werd gevraagd “wat ga je na je pensioen eigenlijk doen met die foto’s?” dacht ze aan het Stadsarchief Almere en nam contact op. Ze maakte een selectie van 50.000 foto’s en doneerde die aan het stadsarchief. De foto’s zijn nu opgenomen in de collectie van de stad.

In april 2022 gaat Anja de Graaff met pensioen en is een eerste selectie van duizenden foto’s tussen 2005 en 2018 online toegankelijk. Stadsarchief Almere liet ook een video maken over haar werkwijze als fotograaf. Ter ere van haar fotocollectie en haar afscheid hebben Kunstlinie en het stadsarchief Anja uitgenodigd voor het Architectuurcafé van donderdag 28 april, 19.30 uur.

In het Architectuurcafé gaat Anja aan de hand van haar fotoarchief en diverse gasten terug in de tijd en zullen we Almere op een heel andere manier zien. We volgen de aanleg van Duin, de bouw van de Nieuwe Bibliotheek, het Klokhuis en nog veel meer. Tickets zijn te krijgen via de website van de Kunstlinie.

Meer over de fotocollectie is terug te vinden op stadsarchief.almere.nl.

Geschreven door