Stem nu! Publieksprijs BNG Bank Erfgoedprijs 2022 

Welke genomineerde gemeente moet volgens jou de Publieksprijs voor Beste Erfgoedgemeente 2022 winnen? Is dat Almere, Breda, Eindhoven of Regio Oost Achterhoek?

De BNG Bank Erfgoedprijs

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Met deze prijs ter waarde van € 25.000 willen we goede voorbeelden delen van gemeenten die goed met hun erfgoed omgaan. Zo kunnen we andere gemeenten inspireren. De prijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds.

In 2022 is het thema van de prijs Erfgoed & Kunst: hoe kunnen kunst en erfgoed elkaar inspireren? Hoe versterken de twee domeinen elkaar? Met deze vragen en de criteria in het achterhoofd doorloopt een jury een grondig proces om de winnaar te benoemen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een besloten bijeenkomst op 2 juni 2022 in de gemeente Noordenveld, die ook via een Livestream op de YouTube pagina van Kunsten’92 te volgen zal zijn.

De Publieksprijs

Sinds 2018 kan ook het publiek stemmen op de gemeente die volgens hen het beste omgaat met zijn erfgoed. Of dit jaar: die de beste verbinding legt tussen erfgoed en kunst. Aan deze prijs is geen geldprijs verbonden, maar kan toch van grote waarde zijn, zoals eerdere winnaars van de publieksprijs zeggen: ‘De Publieksprijs zie ik als een grote waardering van het publiek dat massaal op Appingedam heeft gestemd’, laat Annalies Usmany, wethouder Appingedam, in een reactie weten. Appingedam won in 2020 de Publieksprijs. ‘De historische stad aan het water heeft zoveel te bieden. (…) We hopen dat het een stimulans zal zijn voor toeristen om een bezoek te brengen aan Daam’.

Dit jaar is de stembus open tussen 2 mei en 31 mei op kunsten92.nl.

Geschreven door