Aantal autovernielingen in Flevoland afgelopen 10 jaar gehalveerd

Het aantal geregistreerde autovernielingen in Flevoland is de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. Bovendien ligt het aantal vernielingen per duizend inwoners in Flevoland onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een analyse van verzekeringsvergelijker Slimster, op basis van CBS-data. Slimster concludeert tevens dat het percentage opgeloste zaken in Flevoland juist aanzienlijk toenam.

Slimster deelde het aantal autovernielingen per provincie door het aantal inwoners. Wat blijkt: in Flevoland werden afgelopen jaar per duizend inwoners 1,49 autovernielingen geregistreerd door de politie. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 1,68. Zuid-Holland spant de kroon met 1,91 vernielingen per duizend inwoners. Het verschil lijkt wellicht klein, maar in de praktijk wil het zeggen dat de kans op een kapotte spiegel of kras in de lak in Flevoland 28 procent kleiner is dan in Zuid-Holland.

Dader vaker gepakt

Daarbij is het totaal aantal meldingen van autovandalisme in Flevoland de afgelopen tien jaar met ruim 47 procent afgenomen. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, stelt dat dit niet per se hoeft te betekenen dat het aantal vernielingen daadwerkelijk gehalveerd is. “Het idee bestaat dat veel van dit soort zaken door de politie niet in behandeling wordt genomen. Van de dader ontbreekt vaak immers elk spoor. Het valt daarom goed voor te stellen dat veel Nederlanders het niet de moeite waard vinden om aangifte te doen wanneer zij ‘s ochtends hun afgetrapte spiegel aantreffen.”

Tegelijkertijd laten de CBS-cijfers dus een ander beeld zien: dergelijke zaken worden de afgelopen jaren juist vaker opgelost. In 2012 vond de politie in Flevoland in 7,7 procent van de gevallen de dader van een autovernieling. In 2021 was dit 9,2 procent, terwijl het percentage opgeloste zaken in 2020 met 12,6 procent zelfs nog een stuk hoger lag. “Dat kan ermee te maken hebben dat daders steeds vaker op beeld vastgelegd worden. Desondanks blijft een oplossingspercentage van pakweg 9 procent natuurlijk tamelijk laag”, aldus Schuurman.

Schadevrije jaren

Dat lang niet iedereen aangifte doet van een kras of afgebroken spiegel kan ook komen doordat dergelijke schades voor Nederlanders met enkel een WA-verzekering niet gedekt zijn. Ongeveer twintig procent van de verzekeringsvergelijkers op Slimster.nl heeft dit type autoverzekering. En wie wel een WA Plus- of allriskverzekering heeft levert bij een claim vijf schadevrije jaren in, wanneer de tegenpartij onbekend is, zo geeft Schuurman aan. “Dat kan je op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen. Vandaar dat veel Nederlanders de reparatie liever uit eigen zak betalen of een krasje dan maar laten zitten.”

Geschreven door