Belofte gratis vervoer voor Almeerders naar de Floriade niet nagekomen.

Het klonk zo mooi op die informatieavond voor bewoners in november 2021: als onderdeel van het mobiliteitsplan voor de Floriade konden inwoners van Almere gratis gebruik maken van de speciale pendelbussen die er rijden vanaf het Station Centrum en het grote parkeerterrein in Nobelhorst.

Om dit te benadrukken hadden de ambtenaren deze boodschap tijdens de online-bijeenkomst nog eens op een sheet gezet (zie foto).

De praktijk na de opening in april is echter heel anders. Geen gratis vervoer voor Almeerders naar de Floriade. In de pendelbussen zijn geen losse kaartjes te koop. Alleen bij de aanschaf van het toegangsbewijs kan een kaartje worden aangeschaft. Voor het het reguliere OV naar het dichtstbijzijnde bushalte ’t Oor moet je gewoon betalen.  Almeerders met Floriadepas die vaker gaan hebben geen gratis pendelvervoer. Dat geldt ook voor bezoekers die hier in een hotel verblijven en een meerdaags pas gekocht hebben. Wie via ’t Oor gaat moet nog wel een aardig stuk lopen ( klauteren) naar de entree ( 20 minuten) . Voor wie slecht ter been is rijdt er geen busje heen en weer. En na veel lopen op het terrein zelf volgt ook de terugtocht eerst te voet langs dezelfde weg. Allemaal niet zo uitnodigend voor de Almeerse inwoners die ook de exorbitante kosten dragen van dit project.

In de speciale bussen naar de Floriade die door Keolis via een ander bedrijf zijn ingehuurd zijn de normale vervoersbewijzen voor het O.V. niet geldig en losse kaarten bestaan niet. Dat alles zou voor Almeerders geen punt zijn als de belofte van gratis vervoer op de bewonersavond ook was nagekomen. Maar helaas van deze belofte is ook niets meer vernomen. Zeker te duur ten opzichte van de oplopende rekening van de Floriade zelf.

Keolis geeft desgevraagd aan dat zij bezig zijn met de gemeente / Floriade hier oplossingen voor te zoeken. De Floriade zelf adviseerde bij het kopen van het entreebewijs een parkeerkaart aan te schaffen voor het grote parkeerterrein langs de A6. Zo is gratis vervoer met de pendelbus naar de entree toch mogelijk. Een vreemd advies en niet bepaald ‘gratis’ als je €14,50 extra voor een parkeerplaats moet betalen om ‘gratis’ naar de Floriade gebracht te worden. Wreekt zich hier de haast waarmee het mobiliteitsplan totstandgekomen is?

Ook komen bij de redactie veel klachten binnen over de stank van de pendelbussen. Ze zijn wel mooi groen beplakt maar dat is meer ‘greenwashing’ want het blijven gewoon oude dieselbussen in plaats van elektrische bussen die bezoekers naar de ‘stad van de toekomst’ brengen. Inwoners van de Staatsliedenwijk klagen steen en been. De geleden bussen zijn te lang en keren niet op het busplein van Station Centrum. Ze rijden door en keren in de Staatsliedenwijk omdat het keren bij het station teveel oponthoud geeft, met extra lawaai en dieselstank tot gevolg. Keolis heeft duidelijk aangegeven aan de chauffeurs niet te blijven stilstaan bij de keerlus. Helaas blijkt regelmatig dat dit door de chauffeurs word vergeten.

Geschreven door